Linköpings kommun

Två stipendiater delar på miljö- och naturvårdsstipendiet

Dela

Initiativtagarna till Pantklubben, de unga bröderna Anton och Theo Krantz samt Rebecka Le Moine, som bland annat tog initiativ till klimatmarschen i Linköping förra året, delar på Linköpings kommuns miljö- och naturvårdsstipendium 2016.

Bröderna Anton Krantz, 12 år och Theo Krantz, 10 år är årets miljö- och naturvårdsstipendiater

Mellanstadieeleverna och bröderna Anton och Theo Krantz startade 2013 Pantklubben för att samla in burkar och flaskor och skänka pengarna från pantningen till välgörenhet. Under 2016 kommer Pantklubben att skänka minst 1 250 kronor till välgörande ändamål.

Miljö- och naturvårdskommitténs motivering: ”Initiativtagarna till Pantklubben, Anton Krantz och Theo Krantz har sedan 2013 startat och drivit Pantklubben, idag en ideell förening, i syfte att samla pantburkar för att spara miljön samt skänka minst 25 procent av intäkterna till välgörande ändamål. Pojkarna har ett engagemang och en målmedvetenhet för att verka för en renare miljö och ett rättvisare samhälle. Ambitionen är att kunna sätta upp fasta insamlingsställen vid återvinningscentralerna i Linköpings kommun.”

Bröderna delar stipendiet med Rebecka Le Moine, som just nu befinner sig i Kambodja. Kommitténs motivering: ”Rebecka Le Moine har en stark drivkraft för både naturvård och klimatet, vilket hon har låtit synas i Linköping och Östergötland. Hon sitter med i styrelsen för Naturskyddsföreningen Östergötland och Skydda skogen, samt var med och startade Östergötlands skogsgrupp som hon sedan varit koordinator för i flera år. Hennes arbete i Skogsgruppen har bidragit starkt till den ideella naturvården, både i Linköping och i hela Östergötland. Som en del i sitt engagemang för klimatet tog hon initiativ till Klimatmarschen i Linköping i samband med klimatförhandlingarna i Paris.”

– Årets stipendiater uppvisar stort och flerårigt engagemang blandat med påhittighet och nytänkande. Dessutom är de alla unga stipendiater som säkert kommer att sporras till ännu fler initiativ i framtiden, säger stipendiekommitténs ordförande Nils Hillerbrand (MP).

Stipendiet delas ut vid kommunfullmäktiges årliga middag den 14 december. Pantklubben och Rebecka Le Moine får 4 000 kronor vardera.

Kontaktuppgifter till stipendiaterna:

Rebecka Le Moine, telefon +855 77 734 750 klockan 8.00 -15.00 svensk tid

Pantklubben, Anton Krantz, telefon 0705-42 11 89

För ytterligare information kontakta miljö- och naturvårdskommitténs ordförande kommunalråd Nils Hillerbrand (MP), telefon 013-20 62 40

Eftersom Rebecka Le Moine inte kunde medverka vid presskonferensen bifogas nomineringstexten med mer information om henne.

Linköping har 155 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum