Novamedia Sverige AB

Två svenska klimatstartups vidare till final, tävlar om förstapriset på 500 000 Euro

Dela

För tolfte året i rad ska den internationella entreprenörstävlingen Postcode Lotteries Green Challenge avgöras i Amsterdam den 3 oktober. Av årets fem finalister finns inte mindre än två svenska innovationsbolag, som med hjälp av prispengarna kan låta deras gröna verksamheter blomstra.

Sofie Allert, VD och medgrundare av Swedish Algae Factory och Lars Jacobsson, VD och grundare av TEXEL Energy Storage.
Sofie Allert, VD och medgrundare av Swedish Algae Factory och Lars Jacobsson, VD och grundare av TEXEL Energy Storage.

Swedish Algae Factory effektiviserar solpaneler genom att utvinna material från kiselalger, vars skal är unikt designade att effektivt absorbera ljus. Swedish Algae Factory är det enda företaget i världen som odlar dessa alger i stor skala.

TEXEL Energy Storage har tagit fram ett batteri som kan lagra vind- och solenergi på ett kostnadseffektivt sätt. Batteriet innehåller inte några sällsynta eller tunga metaller, är 100 procent återvinningsbart och 90 procent billigare än andra tekniker som kan lagra vind- och solenergi.

Övriga finalister i tävlingen är Desolenator från Storbritannien, Field Factors från Nederländerna och Nuventura från Tyskland. 1:a pris är 500 000 Euro, 2:a pris 200 000 Euro och 3-5:e pris 100 000 Euro. Samtliga finalister kommer även delta i The Green Challenge DeepDive, ett sex månader långt coachingprogram med syfte att utveckla sina verksamheter ytterligare.

- Det känns jätteroligt att få möjlighet att nå ut med vår teknik ännu bredare och visa att det går att göra planeten grönare med hjälp av alger, säger Sofie Allert, VD på Swedish Algae Factory.

- Det här är ett stort och viktigt steg då vi behöver all hjälp och uppmärksamhet vi kan få för att kunna byta ut fossila bränslen så fort som möjligt, säger Lars Jacobsson, VD på TEXEL Energy Storage.

- I år har vi äran att bidra med två finalplatser av fem. Nu håller vi tummarna för att något av våra svenska bidrag får ta emot första priset och komma ett stort steg närmare sina drömmar, säger Cecilia Bergendahl, Managing Director för Svenska Postkodlotteriet och ytterst ansvarig lokalt för den gröna innovationstävlingen.

Läs mer om alla finalister här.

Faktaruta, Postcode Lotteries Green Challenge

Startade: 2007

Antal bidrag 2019: 1167

Prispengar: 1 miljon Euro (totalt 9 miljoner Euro sedan 2007)

Finalister: Swedish Algae Factory (SE), TEXEL Energy Storage (SE), Nuventura (DE), Desolenator (UK) och Field Factors (NL)

Internationell jury: Boudewijn Poelmann (VD Novamedia), Eben Bayer (VD och medgrundare av Ecovative), Duncan Stutterheim (grundare av ID&T och hållbarhetsentreprenör), Nina Jensen (VD på REV Ocean) och Isabella Gornall (VD på Seahorse Environmental Communications)

Vinnarna koras: 3 oktober i Amsterdam

Vinnare 2018: The Great Bubble Barrier (NL)

Nyckelord

Kontakter

Eva Okmian
Hållbarhetschef/Responsible sustainability
Novamedia Sverige AB
Mobil +46 (0) 70-2965424
eva.okmian@postkodlotteriet.se

Bilder

Sofie Allert, VD och medgrundare av Swedish Algae Factory och Lars Jacobsson, VD och grundare av TEXEL Energy Storage.
Sofie Allert, VD och medgrundare av Swedish Algae Factory och Lars Jacobsson, VD och grundare av TEXEL Energy Storage.
Ladda ned bild

Om

Novamedia Sverige AB
Novamedia Sverige AB
Klarabergsviadukten 63
111 64 Stockholm

08 - 509 270 00

Novamedia Sverige AB är operatörsbolag för Svenska Postkodlotteriet. Sedan starten 2005 har Postkodlotteriet genererat mer än 10 miljarder kronor till ideella organisationer - tack vare alla som köpt lotter. Samtidigt har över 1 100 svenskar blivit miljonärer.

Novamedia Sverige AB driver lotteriet på uppdrag av Svenska Postkodföreningen, som innehar lotteritillstånd utfärdade av Lotteriinspektionen, nuvarande Spelinspektionen. Konceptet ägs av Novamedia B.V. 

Följ Novamedia Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Novamedia Sverige AB

Olof Lavesson till Novamedia1.4.2019 09:00:15 CESTPressmeddelande

Olof Lavesson kommer den 1 april 2019 gå in i en rådgivande roll avseende public affairs hos Novamedia Sverige AB. Från och med den 1 januari 2020 kommer svenska lotterier lyda under den nya spellagstiftningen. För att säkra att Svenska Postkodföreningens produkter är anpassade till den nya spellagstiftningen, och samtidigt hantera andra regulatoriska frågor, stärks bolagets avdelning för licens- och regleringsfrågor upp. Uppdraget är tidsbegränsat och löper till och med den 31 december 2019. - Vi vill fortsätta att vara aktiva i skapandet av framtidens spelmarknad. Jag är därför mycket nöjd med att Olof Lavesson har valt att ansluta sig till oss, säger Anders Årbrandt, vd för Novamedia Sverige AB. Olof Lavesson var tidigare moderat riksdagsledamot. Han var ordförande i Kulturutskottet under perioden 2015–2018 då utredningen ”En omreglerad spelmarknad” gjordes och den nya spellagstiftningen beslutades av riskdagen. Han har gedigna kunskaper om den svenska spelmarknaden. Olof Lavesson a

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum