Svenska Cykelförbundet

Två svenska medaljer på MTB-EM i Portugal genom Gustafzzon och Lounela

Dela

Det blev ganska snabbt ett nytt svenskt brons till det svenska MTB-succélaget på EM i Portugal. Linn Gustafzzon var trea efter ett mycket spännande race i XCC-tävlingarnas elitklass i Anadia. Tidigare under dagen blev det svenskt brons till Leo Lounela efter en på alla sätt stekhet avslutning i herrjuniorloppet.

Linn Gustafzzon
Linn Gustafzzon

När Linn Gustafzzon gick ut på det sista varvet var det ett rejält skarp läge. Gustafzzon var dels loss i en klunga på tre, men bakom jagade starka slovenskan Vita Movrin.

Det fanns alla tre medaljerna att kriga för med andra ord. Schweiz har starka lag här i Anadia och Ronja Blöchlinger var starkast på sista varvet.

Italienskan Giorgia Marchet, Linn Gustafzzon och nämnda Vita Movrin gjorde upp om de övriga två nedaljerna i sluthetsen och Linn, som kör på världscupen med Team 31, fick med sig både ett EM-brons och sköna rankingpoäng när det gäller att så småningom kunna kvala in en svensk kvotplats till Paris-OS.

"Linn gjorde ett mycket bra lopp och var nöjd, både över resultatet och att hon kände att hon var med och tävlade på riktigt", säger förbundskaptenen Petter Mattsson.

Så här kommenterade Linn Gustafzzon själv loppet;

"Jag slösade lite mycket energi under loppet för att göra loppet hårt och tufft, så att det inte skulle bli en stor spurt på slutet, men annrs är jag nöjd."

Snacka om att alla fyra svenska juniorerna levererade i EM-starten, som för MTB-landslaget var shorttrack, XCC. Leo Lounela och Hugo Sandin satte verkligen färg på herrjuniorloppet! Lounelas brons var i underkant utdelning för den svenska herrjuniorduon.

Det var nämligen incident där flera cyklister krokade ihop 200 meter före målet där schweizarna kom ut bäst från detta. Även Lounela klarade sig.

”De gjorde ett fantastiskt lopp och hade det inte varit för hopkrokningen hade vi haft två på pallen. Hugo Sandin var en av dom som blev värst hindrade", säger MTB-förbundkaptenen Petter Matssson som följde dramatiken hemifrån Grycksbo då förbundskaptenen missar EM på grund av sjukdom.

Så här summerar Mattsson första dagen för det svenska MTB-landslaget på EM som i första hand gäller junior och U23 men det det i sprint och shorttrack även är mästerskap för seniorelit.

Text och foto: Svenska Cykelförbundet (fria för publicering men ange fotocred)

Bilder

Linn Gustafzzon
Linn Gustafzzon
Ladda ned bild
Leo Lounela
Leo Lounela
Ladda ned bild

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum