Svenska Orienteringsförbundet

Två svenska stafettmedaljer i JVM-avslutningen

Dela

Silver till killarna och spurtstridsbrons till tjejerna när JVM avslutades med stafett. ”Vi vet att man inte slår Alva i en spurt”, säger bronsmedaljören Johanna Källvik Leufvén.

Sveriges andralag, bestående av Axel Granqvist, Gustav Runefors och Samuel Pihlström, sprang hem silvret till Sverige.
Sveriges andralag, bestående av Axel Granqvist, Gustav Runefors och Samuel Pihlström, sprang hem silvret till Sverige.

Det var andralagens stora dag när JVM i Danmark avslutades med stafett. Först sprang Sverige 2 bestående av Samuel Pihlström, Gustav Runefors och Axel Granqvist hem en silvermedalj i killarnas lopp.

– Vi sprang för varandra. Vi skulle lyckas. Innan loppet hade vi snackat om att se till att bli det bästa svenska laget, säger Gustav Runefors.

Han hade fått ett bra utgångsläge av Samuel Pihlström som skickade ut Runefors tillsammans med tätklungan. Norge drog i från, men efter ett misstag av Norges Elias Jonsson kunde Sverige knappa in.

– Sedan var det bara att bita i, säger Gustav Runefors.

På den avslutande sträckan kunde Norge sedan dra i från ännu en gång. Detta genom stjärnan Kasper Fosser. Sveriges Axel Granqvist hade dock bra koll på andraplatsen och fick springa över mållinjen som silvermedaljör.

– Jag och Samuel stod mest och kramade varandra, och hoppade runt. Det kändes som att vi var små barn igen. Det var en overklig känsla, säger Gustav Runefors.

Också på tjejsidan var det Sverige 2 som nådde störst framgång. Här fanns det däremot ingen tid för kramar när medaljen säkrades. Alva Sonesson fixade bronset efter en stenhård spurtstrid med Finlands Ida Haapala.

– Hon var precis före mig vid sista kontrollen. Och hon var egentligen starkast ute på banan. Men när det gällde tredjeplatsen och alla hejade så fick jag extra energi, säger Sonesson.

Medaljen vann hon tillsammans med Ella Olsson och Johanna Källvik Leufvén.

– Vi vet att man inte slår Alva i en spurt. Man gör inte det. Samtidigt var det en världsmästare (Haapala) hon sprang mot. Det var jobbigt, men vi trodde på henne hela vägen, säger Källvik Leufvén.

Världsmästare på tjejsidan blev Storbritannien.

I och med stafetterna är juniorvärldsmästerskapen 2019 slut. Det svenska laget vänder hem med ett guld, tre silver och ett brons.

Resultat, Stafett, JVM i Danmark 2019

W20
1) Storbritannien 1 (Megan Keith, Fiona Bunn, Grace Molloy), 2) Ryssland 1 (Irina Lazareva, Kristina Smirnova, Veronika Kalinina), 3) Sverige 2 (Ella Olsson, Johanna Källvik Leufvén, Alva Sonesson).

M20
1) Norge 1 (Lukas Liland, Elias Jonsson, Kasper Fosser), 2) Sverige 2 (Samuel Pihlström, Gustav Runefors, Axel Granqvist), 3) Frankrike 1 (Guilhem Haberkorn, Quentin Moulet, Guilhem Elias).

Kontakter

Kalle Dalin
Förbundskapten juniorlandslaget
+46 (0)70 305 03 12

Bilder

Sveriges andralag, bestående av Axel Granqvist, Gustav Runefors och Samuel Pihlström, sprang hem silvret till Sverige.
Sveriges andralag, bestående av Axel Granqvist, Gustav Runefors och Samuel Pihlström, sprang hem silvret till Sverige.
Ladda ned bild

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Succé för hittaut – rekordmånga väljer coronasäker motion med karta19.5.2020 11:32:28 CESTPressmeddelande

I princip alla idrottstävlingar är inställda med anledning av coronapandemin. Orienteringen däremot upplever en boom. Detta mycket tack vare de olika formerna av motionsorientering, där Svenska Orienteringsförbundets hittaut redan har slagit alla rekord. "I de här tiderna har idrotten en viktigare uppgift än någonsin att fylla. Att folk isoleras och blir stillasittande är livsfarligt. Det är fantastiskt kul att så många upptäcker hittaut", säger Susanne Söderholm, förbundschef.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum