Göteborgs stift

Två vigdes till tjänst som präster

Dela

Under den gångna söndagen vigde biskop Susanne Rappmann två präster till tjänst i Svenska kyrkan och Göteborgs stift, Daniel Borssén och Georg Walser. Begränsningen att inte fler än 8 personer får samlas gäller och därför kunde inga gäster eller församlingsbor delta i vigningsgudstjänsten på plats, men väl följa livesändningen via internet.

Georg Walser och Daniel Borssén flankerade av domprost Stefan Hiller och biskop Susanne Rappmann direkt efter vigningsmässan i Göteborgs domkyrka. (Foto: Torgny Lindén)
Georg Walser och Daniel Borssén flankerade av domprost Stefan Hiller och biskop Susanne Rappmann direkt efter vigningsmässan i Göteborgs domkyrka. (Foto: Torgny Lindén)

Den 24 januari, Tredje söndagen efter trettondedagen, fick Göteborgs stift två nya präster då biskop Susanne Rappmann vigde prästkandidaterna Daniel Borssén och Georg Walser  för tjänst i Svenska kyrkan. Direkt efter vigningen går de nyvigda ut i tjänst i församlingar i Göteborgs stift.

– Ni kommer ut i tjänst i en tid som bjuder motstånd genom att både kyrkan och präster behöver utföra sitt uppdrag på delvis nya sätt, sa biskop Susanne Rappmann i sitt vigningstal. Vi kan inte mötas till stora gudstjänster – men vi kan fortfarande finna former för ärliga samtal.

– Ni är efterlängtade i vår kyrka och väl rustade för tjänst genom era studier och tidigare erfarenheter i livet, fortsatte biskop Susanne. Jag hoppas att ni ska få användning av allt ni har med er så att ni kan bottna i ert uppdrag som präst.

Fredagen före vigningshelgen genomgick kandidaterna prästexamen inför domkapitlet i Göteborg. Det var sista delen i utbildningen till präst och därmed blev kandidaterna behöriga att vigas till sina ämbeten och träda i tjänst i Svenska kyrkan. 

Vid vigningen i domkyrkan avlägger prästkandidaterna sina vigningslöften. Löftena handlar om att säga ja till att utöva ämbetet så att Gud blir ärad, kyrkan uppbyggd och Guds vilja förverkligad i världen. Kandidaterna lovar också att rent och klart förkunna Guds ord och rätt förvalta sakramenten (dopet och nattvarden) samt att följa kyrkans ordning och förverkliga kallelsen med Kristus som förebild. 

En präst skall i sitt uppdrag leva som Kristi tjänare, öppen för människors behov och i sitt sinne vara vänd till Gud och hela skapelsen. Med trohet och klokhet skall prästen ge Guds folk vad det behöver för att renas och mogna i tron, så att Guds kärlek blir synlig i världen. 

De nyvigda prästerna kommer att tjänstgöra som pastorsadjunkter i särskilda introduktionsförsamlingar under sitt första år som präster. Därefter är de behöriga att söka tjänster i Svenska kyrkan.

De nyvigda prästerna är:

Daniel Borssén, Huddinge, för tjänst i Halmstad församling
Daniel.borssen@outlook.com

Georg Walser, Surte, för tjänst i Starrkärr-Kilanda  församling
Georg.walser@gmail.com 

Så här presenterar kandidaterna sig inför vigningen:

Daniel Borssén, Huddinge, för tjänst i Halmstad församling
Jag är smålänning men har de senaste 10 åren bott och studerat i Stockholm och Uppsala – med en avstickare läsåret 2012–2013 då jag volontärarbetade i Centralamerika. Tiden som volontär präglade mig mycket – på åtskilliga plan – och där och då tog kallelsen form och en längtan efter teologiestudier väcktes.
Det är kärleken som fört mig till västkusten och Göteborgs stift och alldeles snart är det prästvigning. Något nytt väntar, med ödmjukhet går jag in i tjänst som präst.
Det kommande adjunktsåret söker jag möta med öppna händer och öppet hjärta, ta del av kollegors erfarenheter, uttrycka och lyssna efter evangeliets röst tillsammans med medmänniskor.
På fritiden ägnar jag mycket tid åt läsning och motion, jag är också mycket road av stickning och vävning.

Georg Walser, Surte, för tjänst i Starrkärr-Kilanda församling 
Jag bor i Surte tillsammans med Janine sedan sju år, men kommer ursprungligen från Hisingen. Efter många år som akademisk bibelforskare ser jag fram emot att predika evangelium och förvalta sakramenten. Allra mest ser jag fram emot att göra Jesus känd, trodd och älskad i församlingen.

Länk till sändningen av vigningsgudstjänsten:
https://www.facebook.com/goteborgs.domkyrkoforsamling 

Nyckelord

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann, stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet.

Tel:0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Georg Walser och Daniel Borssén flankerade av domprost Stefan Hiller och biskop Susanne Rappmann direkt efter vigningsmässan i Göteborgs domkyrka. (Foto: Torgny Lindén)
Georg Walser och Daniel Borssén flankerade av domprost Stefan Hiller och biskop Susanne Rappmann direkt efter vigningsmässan i Göteborgs domkyrka. (Foto: Torgny Lindén)
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Värö-Stråvalla församling satsar på solceller - är självförsörjande på el2.3.2021 08:25:49 CET | Pressmeddelande

Under 20 år har Värö-Stråvalla församling i norra Halland arbetat målmedvetet med miljöanpassning. Som första kyrkan i Sverige satte de solceller på kyrktaket. När de nu tagit sin fjärde solcellsanläggning i bruk är församlingen självförsörjande på el. Torsdag 4 mars kl 10.00-12.00 bjuder de in media för att presentera satsningen som nu ger resultat för klimatet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum