Film i Väst

Två vinnare av European Film Awards postproducerade i Västra Götaland

Dela
Den isländska filmen Lamm och den norska filmen De oskyldiga har i dag belönats med Europas kanske främsta filmpris, European Film Awards. Båda filmerna har stark västsvensk anknytning genom att de efterarbetats, postproducerats, i Västra Götaland, men också samproducerats med Film i Väst.
De oskyldiga av Eskil Vogt
De oskyldiga av Eskil Vogt

Den norske regissören Eskil Vogts film De oskyldiga har vunnit European Film Awards för Best European Sound där Gustaf Berger och Gisle Tveito premieras. Filmen hade sin premiär i Cannes. Filmen har producerats av Mer Film i samproduktion med Göteborgsbaserade Zentropa Sweden, Lizette Jonjic, och samproducerats med Film i Väst. För ljud, ljuddesign, dialog samt ljudläggning bidrog Göteborgsföretaget Auditory med bland andra Jesper Miller, Gustaf Bergeroch Lars Wignell.

Juryns prismotivering lyder: ”Ljud kan skapa sin egen atmosfär: det som särskiljer sig från det som uppfattas som vardagslivets. Den enkla men ändå unika ljuddesign som skapats i De oskyldiga ökar spänningen och närmast tränger sig på en. Det håller dig i högspänning i biofåtöljen.”

Den isländske regissören Valdimar Jóhannssons film Lamm har belönats med Best European Visual Effects och här premieras Fredrik Nord och Peter Hjorth. Filmen hade sin premiär i Cannes, är Islands Oscarsbidrag och röner stora framgångar på bio i USA. Den är också nominerad till European Discovery 2021 Prix Fipresci, som förstagångsregissörer kan vinna. I huvudrollen ser vi Noomi Rapace. Filmen är producerad av Go To Sheep i samproduktion med Black Spark Productions, Piodor Gustafsson och Erik Rydell samt Film i Väst.

Postproduktionen har starka västsvenska inslag där Göteborgsbaserade Andreas Hylander varit VFX-producent. Delar av de visuella effekterna gjordes under ledning av Anders Nyman på Karlsborgsbaserade DUPP Film samt Haymaker i Göteborg med Calle Halldin i spetsen. Leveransmaterial har gjorts på Edisen/Chimney i Göteborg och slutmixen skedde på MIX-studion i Trollhättan.

Juryns prismotivering lyder: ”De utsökta visuella effekterna i Lamm skapar en magisk realism som för med sig tittarna in i en annan dimension.”

European Film Awards delas ut vid en gala i Berlin den 11 december.

Sedan tidigare har Film i Väst fem nomineringar vid årets gala:

  • Bästa europeiska animerade film: Linda Hambäck, Apstjärnan
  • Bästa europeiska manus: Joachim Trier, Eskil Vogt Världens värsta människa
  • Bästa kvinnliga europeiska skådespelare: Renate Reinsve, Världens värsta människa
  • European Discovery 2021 Prix Fipresci: Ninja Thyberg, Pleasure samt Valdimar Jóhannsson, Lamm

Nyckelord

Kontakter

Bilder

De oskyldiga av Eskil Vogt
De oskyldiga av Eskil Vogt
Ladda ned bild
Noomi Rapace i Valdimar Jóhannssons Lamm
Noomi Rapace i Valdimar Jóhannssons Lamm
Ladda ned bild

Länkar

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

PRESSINBJUDAN: Invigning av Europas största projektorbaserade Virtual Production-vägg27.1.2023 11:33:08 CET | Pressmeddelande

Tisdag 31 januari invigs Europas största projektorbaserade Virtual Production-vägg i Studio Fares i Trollhättan. Virtual Production blir allt vanligare inom film och dramaserier. Rätt använd sparar den tid, pengar och klimat och underlättar för inspelning i studio. Väggen är 24 meter bred och åtta meter hög, vilket gör att det går lätt att projicera flera olika inspelningsbakgrunder och samtidigt fortsätta att filma på andra platser i den specialbyggda studion.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum