Kommerskollegium

Tydlig minskning av varuimporten

Dela

– Vi ser en tydlig minskning av varuimporten under första kvartalet och de preliminära siffrorna för april månad visar en kraftig minskning av såväl exporten som importen, säger Hannes Jägerstedt, som tillsammans med Kommerskollegiums övriga ekonomiska analytiker följer Sveriges utrikeshandel.

För varje kvartal gör Kommerskollegium en sammanställning av hur Sveriges utrikeshandel med varor och tjänster men också de utländska investeringarna har utvecklats. Nu publicerar vi rapporten för januari-mars.

– I rapporten gör vi ingen djupare analys av coronapandemins effekter på utrikeshandeln under första kvartalet. Men vi kan bland annat konstatera att läkemedelsexporten ökade med 35 procent jämfört med första kvartalet 2019 och att importen från Kina minskade kraftigt under denna period. Sedan hur mycket som beror på coronapandemin kan vi inte uttala oss om, säger Hannes Jägerstedt.

Kommerskollegiums kvartalsrapport januari – mars 2020

Kommerskollegium följer noga utvecklingen av coronapandemins effekter för Sveriges utrikeshandel i realtid. På vår webb finns uppdaterat material om utvecklingen.

Kommerskollegiums specialsida om Corona och utrikeshandelns utveckling

Kommerskollegiums handelsstatistikblad per land och region

Frågor besvaras av Hannes Jägerstedt, 08-690 48 69 och Camilla Prawitz, 08-690 48 52.

Kontakter

Om

Kommerskollegium
Kommerskollegium
Box 6803
113 86 STOCKHOLM

08-690 48 00 (växel)https://www.kommerskollegium.se

Kommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik. Kommerskollegium arbetar för frihandel och klara spelregler.

 

Följ Kommerskollegium

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum