Tydlig pandemieffekt på studiestödet under 2021
I CSN:s årliga rapport om studiestödet har pandemin satt tydliga spår. När Covid-19 gjorde sitt intåg i Sverige under 2020 steg antalet studerande med studiemedel kraftigt, en ökning som fortsatte under 2021. Totalt studerade 588 700 personer med studiemedel under förra året vilket var en ökning med fem procent eller 30 000 personer. En orolig arbetsmarknad och vikande konjunktur beskrivs som bidragande orsaker till den stora tillströmningen.
– Tittar vi på olika skolformer ser vi att antalet studerande ökade mest på yrkeshögskolan där de blev tretton procent fler säger Jennie Nilsson, analytiker på CSN. På komvux ökade antalet med åtta procent och på högskola och universitet fyra procent. Pandemin har påverkat arbetsmarknaden och gjort det svårare att få jobb, vilket har lett folk till studier.
Studier viktigt under oroliga tider
Studier har fyllt en viktig funktion under pandemin. Flera satsningar inom utbildningsområdet gjordes vilket bidrog till fler studerande. Bland annat tillfördes extra medel för fler utbildningsplatser.
– Att studera har varit en möjlighet för många under pandemin, säger Jennie Nilsson. När arbetsmarknaden har gungat och konkurrensen om jobb hårdnat kan studier vara ett sätt till kompetensutveckling och att stärka sin position på arbetsmarknaden.
Även inkomstprövningen vid ansökan om studiemedel, det så kallade fribeloppet, avskaffades tillfälligt. Därmed kunde personer med inkomster från arbete, oavsett inkomstens storlek, samtidigt ta studielån och få bidrag.
– Även de som läser fristående kurser och antalet deltidsstuderande ökade, säger Jennie Nilsson. Det skulle kunna förklaras av den tillfälligt slopade inkomstprövningen. Personer med arbete som huvudsyssla kunde därmed läsa enstaka kurser vid sidan av arbetet och samtidigt ta ut studiemedel.
Ökning även för studiestartsstödet
Studiestartsstödet, ett stöd för personer med kort utbildning och som står långt från arbetsmarknaden, ökade också under 2021 till 7900 personer, en ökning med 2000 personer. Under pandemin gjordes undantag i reglerna för studiestartsstödet för hur länge en person skulle varit arbetssökande för att kunna få stödet.
– Undantaget i reglerna kan vara en del av förklaringen till ökningen, säger Jennie Nilsson. En annan kan vara att kommunerna nu har ökat sina insatser för att rekrytera fler personer till studier med studiestartsstöd. Vård och omsorg är den vanligaste inriktningen för de som har studiestartsstöd.
Nyckelord
Kontakter
Stefan TärnhuvudPressekreterareCSN
Tel:073 18 16 004pressekreterare@csn.seLänkar
Om
CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 45 miljarder kronor till cirka 900 000 studerande. Ungefär 1,6 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också hemutrustningslån till nyanlända flyktingar samt även körkortslån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Snart öppnar höstterminens ansökan för omställningsstudiestödet – tänk på det här22.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 april öppnar ansökan för omställningsstudiestöd för höstterminen 2023. CSN förväntar sig ett högt söktryck och rekommenderar alla som tänker söka att titta igenom villkoren och sedan ta kontakt med en omställningsorganisation innan man skickar in sin ansökan.
CSN:s generaldirektör Christina Forsberg talar på konferensen Skills for the green transition – for a competitive Europe 23 mars21.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Det unika svenska omställningsstudiestödet uppmärksammas på konferensen Skills for the green transition – for a competititive Europe. Medverkar gör CSN:s generaldirektör Christina Forsberg som kommer att berätta om det halvår som gått sedan införandet.
Inkomst, utbildningsnivå och attityder viktigaste faktorerna bakom sämre återbetalning av studielån13.3.2023 07:30:00 CET | Nyheter
Personer med lägre inkomst, lägre utbildningsnivå och med låg vilja att betala är mest sannolika att inte betala tillbaka på sitt studielån. Det visar en ny artikel från CSN som tittat på återbetalningen från låntagare bosatta utomlands.
CSN publicerar årsredovisningen för 20228.3.2023 09:27:39 CET | Nyheter
CSN rapporterar sammanfattningsvis ett gott resultat under 2022 när myndighetens årsredovisning nu publicerats. Administrationen av det svenska studiestödet går bra med nöjda kunder och hög återbetalning. Kompetensförsörjningen och hanteringen av omställningsstudiestödet beskrivs dock som två utmaningar framåt.
Var fjärde studerande kan utöka studielånet1.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
För många äldre kan låga inkomster avskräcka från studier. Men om studiemedlet inte räcker till finns möjligheten till tilläggslån. En ny studie från CSN visar att en fjärdedel av alla studerande med studielån har rätt till kompletterande tilläggslån, men att det bara utnyttjas av hälften av dem. – Tilläggslånet kom till för att möjliggöra studier för äldre, just eftersom de har en annan ekonomisk situation än yngre, säger William Wedenberg, analytiker på CSN.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum