Uppsala kommun

Tydligare krav ska förebygga trängsel på krogen

Dela

Uppsala kommun fortsätter att kontrollera trängsel på serveringsställen under sommaren. Tydligare regler från Folkhälsomyndigheten ställer krav på restauranger, barer och kaféer att det måste vara minst en meters avstånd mellan olika sällskap.

Den första juli började en lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen att gälla. Lagen innebär bland annat att kommunen tar över hela ansvaret för tillsynen av trängsel på restauranger och kaféer.

Folkhälsomyndigheten har nu kommit med nya föreskrifter i vilka det ställs tydligare krav på företagen att minska risken för smittspridning i lokalerna. Bord och stolar ska vara placerade så att olika sällskap kan hålla minst en meters avstånd till varandra istället för en armlängd som är det avstånd som tillämpats tidigare. Reglerna gäller även avstånd rygg mot rygg.

– De flesta restauranger i kommunen är bra på att följa reglerna. Nu kommer nya tydligare krav. Vi ska göra vårt bästa för att hjälpa företagen att fortsätta göra rätt, säger Klara Ellström (MP), ordförande, miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Föreskriften anger också att mat och dryck endast får serveras till besökare som sitter ned vid ett bord eller vid en bardisk. Alla serveringsställen ska också erbjuda möjlighet till handtvätt eller till att använda handsprit.

Utökade befogenheter stoppar trängsel

Kommunen kommer nu följa upp att Uppsalas serveringsställen tar till sig de nya reglerna och miljöförvaltningens inspektörer fortsätter att genomföra tillsynsbesök under sommaren. Från den första juli har kommunen rätt att tillfälligt stänga restauranger helt eller delvis vid trängsel.

– Det är bra att de nya föreskrifterna ger oss tydligare regler om vilka smittskyddsåtgärder som ska vidtas på serveringsställen. Med den nya tillfälliga lagen har ju kommunen också möjlighet att snabbt kräva åtgärder och stänga ställen som inte följer föreskrifterna, säger, Patrik Brodd, avdelningschef för hälsoskydd på miljöförvaltningen.

Inga avgifter för tillsyn

Kommunens arbete med trängsel och andra smittskyddsåtgärder på serveringsställen är inte avgiftsfinansierad utan ska finansieras via ett riktat statsbidrag som utbetalas till varje kommun utifrån en fördelningsnyckel.

Nyckelord

Kontakter

Klara Ellström (MP), Ordförande, miljö- och hälsoskyddsnämnden
Telefon: 073-654 78 59
E-post: klara.ellstrom@pol.uppsala.se

Patrik Brodd, Avdelningschef för hälsoskydd på miljöförvaltningen
Telefon: 018-727 43 48
Mobil: 072-598 5627
E-post: patrik.brodd@uppsala.se

Sinikka Liimatta Ohanian, Kommunikatör
Telefon: 018-727 22 93
E-post: sinikka.ohanian@uppsala.se

Bilder

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum