Tydligare uppdatering av rapporterade misstänkta biverkningar
Läkemedelsverket kommer från och med idag att presentera inrapporterade misstänkta biverkningar av vaccinerna mot covid-19 på ett tydligare sätt som ger en mer representativ bild av rapporteringsläget. Uppdateringen kommer att göras veckovis på Läkemedelsverkets webbplats. Tidigare har antalet handlagda rapporter presenterats dagligen.
Läkemedelsverket har sedan januari publicerat dagliga uppdateringar av handlagda, inrapporterade misstänkta biverkningar från coronavaccinerna. Rutinen ändras nu för att ge en mer rättvisande bild av läget. Veronica Arthurson är enhetschef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.
- För att ge en bättre bild av det som oftast rapporteras in presenterar vi fortsättningsvis de tio vanligast inrapporterade misstänkta biverkningarna efter vaccination mot covid-19, alltså de misstänkta biverkningar som rapporterats in till LV flest gånger.
Det är inte möjligt att bedöma hur många av de vaccinerade som drabbats av en viss biverkning endast baserat på denna rapportering. Den typen av beräkningar görs i första hand utifrån de kliniska studier som ligger till grund för godkännande och går att läsa mer om i de respektive vaccinernas produktinformation.
Läkemedelsverket presenterar varje vecka hur många rapporter som inkommit och hur många rapporter som hittills har handlagts. Detta ger en mera representativ bild av rapporteringsläget.
- När inflödet av rapporter är högt prioriterar vi att handlägga rapporter med okända misstänkta biverkningar i första hand. Då kända, vanliga biverkningar inte prioriteras för handläggning kommer inte dem i lika hög utsträckning att finnas med i presentationen av handlagda rapporter under vissa intensiva perioder.
Inte fastställd orsak
Viktigt att komma ihåg är att det är misstankar om biverkningar som rapporteras in och att något fastställt orsakssamband med vaccinet inte behöver finnas. Antalet inkomna misstänkta biverkningar ska också sättas i relation till hur många personer som hittills har vaccinerats i Sverige, med respektive vaccin.
- När allt fler och fler vaccineras och ett ökande antal rapporter om misstänkta biverkningar kommer in är vår bedömning att dagliga uppdateringar inte längre är meningsfullt för att ge en representativ bild av biverkningsläget, avslutar Veronica Arthurson.
Löpande säkerhetsutvärderingar
Efter att en inkommen rapport om misstänkta biverkningar har handlagts överförs den till EU:s gemensamma biverkningsdatabas EudraVigilance. Där samlas rapporter från hela världen för de vacciner som används inom EU, vilket ger stora datamängder som ligger till grund för de löpande säkerhetsutvärderingar som görs av vaccinerna. Antal vaccinerade och antal inrapporterade misstänkta biverkningar i hela EU går att hitta på länkar från vår hemsida.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Om
Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter
Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.
Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.
Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.
Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Första biverkningsrapporten direkt från journalsystem23.4.2021 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverkets nya digitala tjänst tar emot rapporter om misstänkta biverkningar direkt från sjukvårdens journalsystem. Region Uppsala var första region att ansluta sig, och idag togs den första rapporten emot.
Möjlig koppling mellan Janssens Covid-19 vaccin och mycket sällsynt tillstånd, men nyttan överväger risken för biverkning20.4.2021 16:13:55 CEST | Pressmeddelande
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har utrett en möjlig koppling mellan mycket sällsynta fall av blodpropp i kombination med låga halter av blodplättar och ibland blödning och Covid-19 Vaccine Janssen. Vaccinet är godkänt inom EU, men har ännu inte börjat användas i Sverige.
Elektroniska recept blir huvudregel15.4.2021 09:04:00 CEST | Pressmeddelande
Första maj börjar ett nytt register användas för att hantera elektroniska recept, Nationella läkemedelslistan. Därför införs också nya regler för hur apoteken ska hantera recept.
Möjlig koppling mellan Vaxzevria och mycket sällsynt tillstånd, men nyttan överväger risken för biverkning7.4.2021 18:35:17 CEST | Pressmeddelande
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har fortsatt utredningen av covid-19-vaccinet Vaxzevrias (Astra Zeneca) möjliga koppling till mycket sällsynta fall av blodpropp i kombination med låga halter av blodplättar och ibland blödning.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar AstraZenecas vaccin för äldre25.3.2021 14:52:54 CET | Pressmeddelande
Folkhälsomyndigheten har efter dialog med Läkemedelsverket beslutat att återuppta vaccinationen med AstraZenecas vaccin mot covid-19 för personer som fyller 65 år i år och äldre. Utredningen av de sällsynta misstänkta biverkningar som rapporterats in fortsätter, och nyttan med vaccinet bedöms fortsatt vara betydligt större än risken för att drabbas av biverkningar.
Säkerhetsutredningen av AstraZenecas covid-19-vaccin18.3.2021 20:21:24 CET | Pressmeddelande
Nyttan med AstraZenecas vaccin mot covid-19 överväger riskerna. Den slutsatsen drar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA efter att under de senaste dagarna utrett en signal om blodpropp, inklusive mycket sällsynta fall av blodpropp i kombination med låga halter av blodplättar, och ibland blödning. Orsakssamband med vaccinet kan inte fastslås, men det kan finnas en koppling. Därför fortsätter utredningen.
Astra Zenecas vaccin pausas som en försiktighetsåtgärd i väntan på EMA:s utredning16.3.2021 09:40:01 CET | Pressmeddelande
Som en försiktighetsåtgärd har Folkhälsomyndigheten beslutat om ett uppehåll i användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 tills den europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) utredning om misstänkta biverkningar är klar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum