TrafikverketTrafikverket

Tyngre malmtåg ger ökad kapacitet

Dela

Nu inleds ett försök med att köra tyngre malmtåg på Malmbanan. Sträckan Vitåfors-Luleå är den första banan i Europa som kommer att trafikeras av tåg med 32,5 tons axellast. Tyngre malmtåg innebär ökad kapacitet men också ökad belastning på banan.

Trafikverket och LKAB samarbetar i projektet som ska pågå under ett år och innefatta ett tåg om dagen. Ökningen av axellasten från dagens 30 ton till 32,5 ton motsvarar cirka tio procents kapacitetshöjning för malmtågen.

–        I dag är kapaciteten på banan mer eller mindre utnyttjad till max, vilket kan ge begränsningar i vår produktion. Om försöket faller väl ut kan vi göra 32,5 tons axellast till standard för alla malmtåg som trafikerar sträckan. Vår förhoppning är att den här standarden ska gälla hela Malmbanan på längre sikt. Det skulle ge oss bättre marginaler och minska vår störningskänslighet, säger Anders Björnström, vd för LKAB:s malmtrafik.

Med ökad belastning på banan ställs det även högre krav på underhåll. Trafikverket har gjort noggranna kontroller av banan inför testperioden.

–        De tyngre vagnarna gör att vi har behövt förstärka bland annat tryckbankar, broar och trummor för att de ska klara påfrestningarna. Vi kommer att ha extra kontroller för att se eventuellt onormalt slitage. Det finns möjlighet att stanna upp och utvärdera. Men jag vill också betona det positiva i att vi skjuter gränserna framåt, och vad jag vet är vi först i Europa med att köra så här tunga tåg. Det ska bli spännande, säger Håkan Äijä, underhållschef i norr.

Nyckelord

Kontakter

Kontaktpersoner
Håkan Äijä, Underhållschef, Trafikverket Region Nord,
010 - 124 18 44
Anders Björnström, VD för LKABs Malmtrafik,
0980 - 729 01


Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum