Business Region Göteborg AB

Tysk Ministerpresident besöker 
Göteborgs fordonskluster för att studera branschens omställning

Dela

Under ett två dagar långt besök, den 26-27 september, kommer den tyska delstaten Baden-Württembergs ministerpresident, Winfried Kretschmann, att besöka Göteborgsregionen i syfte att studera hur Göteborg arbetar med omställningen av fordonsklustret tillsammans med företagen och forskningsaktörer.

Ministerpresident Winfried Kretschmann från den tyska delstaten Baden-Württemberg
Ministerpresident Winfried Kretschmann från den tyska delstaten Baden-Württemberg

– Bilindustrin upplever den djupaste omvälvningen i sin historia. Elektrifiering, digitalisering och autonom körning är stora förändringar för bilindustrin. För Baden-Württemberg står mycket på spel: vår tekniska banbrytande roll, vår ekonomiska kraft, våra jobb och konsekvenserna av klimatförändringen, säger ministerpresident Kretschmann.

Delegationen som består av cirka 70 personer med representanter från både näringsliv, politik, forskningen och press har valt att besöka Finland och Göteborg under sin totalt 4 dagar långa delegationsresa. Sverige och Finland ligger långt före resten av Europa när det kommer till digitalisering och mobilitet.

– På plats i Göteborg kommer vi att få intressanta insikter och delta i spännande diskussioner om viktiga frågor som Internet of Things, artificiell intelligens, 5G-teknik, autonom körning, elektromobilitet och nya mobilitetskoncept. Som ett resultat bör vårt besök i Göteborg också vara en dörröppnare för att skapa kontakter och initiera samarbete mellan våra respektive företag och institutioner, säger ministerpresident Kretschmann.

– Även om Göteborgsregionens innovationskraft ligger i framkant i Europa överlag, så är en av våra strategier att hitta samverkan med andra starka kluster i Europa – bland annat med Baden-Württembergs som har ett av Europas starkaste fordonskluster. Samverkan behövs för att företag i dessa kluster ska vara starka på en global marknad med en allt större konkurrens, säger Maria Strömberg, Chef för Kluster & Innovation, på Business Region Göteborg.

Baden-Württemberg är en av Tysklands klart starkaste delstater ekonomiskt, med en BRP högre än Sveriges BNP och närmare 11 miljoner invånare. I delstaten, som ibland brukar kallas för ”bilens vagga”, finns flera storföretag, bland annat Daimler, Porsche, Audi, Bosch GmbH och Kärcher. Inom high-tech finns också Europas största mjukvarutillverkare SAP AG, och delstaten satsar varje år stora summor på vetenskap och utveckling. 

***
Delegationen har ett schema som ger begränsat utrymme för intervjuer och föranmälan krävs senast tisdag den 24 september. Var vänlig kontakta Johanna Stål eller Bengt Kjellin enligt nedan.

Nyckelord

Kontakter

Johanna Stål, Kommunikationsansvarig, Kluster & Innovation, Business Region Göteborg, johanna.stal@businessregion.se
Bengt Kjellin, Presschef, Business Region Göteborg, 
bengt.kjellin@businessregion.se, 0707-61 56 06

Bilder

Ministerpresident Winfried Kretschmann från den tyska delstaten Baden-Württemberg
Ministerpresident Winfried Kretschmann från den tyska delstaten Baden-Württemberg
Ladda ned bild
Maria Strömberg, Chef för Kluster & Innovation, på Business Region Göteborg.
Maria Strömberg, Chef för Kluster & Innovation, på Business Region Göteborg.
Ladda ned bild

Om

Business Region Göteborg AB
Business Region Göteborg AB
Östra Hamngatan 5
404 23 Göteborg

+46 (0)31-367 61 00https://www.businessregiongoteborg.se/sv/

Business Region Göteborg ansvarar för näringslivsutveckling i Göteborgs Stad och representerar 13 kommuner i regionen. Business Region Göteborg ska bidra till att skapa fler arbetstillfällen och därigenom åstadkomma en hållbar tillväxt i Göteborgsregionens näringsliv. Detta gör vi genom att erbjuda kunskap och kontakter som skapar förutsättningar för dig som vill starta, etablera eller utveckla företag i regionen.

Följ Business Region Göteborg AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Business Region Göteborg AB

Pressinbjudan: Finansieringsevent för entreprenörer och investerare den 23/1021.10.2019 10:50:44 CESTPressmeddelande

Varför är det så svårt för kvinnor att locka investerare? Bara 1% av riskkapitalet i Sverige går till bolag grundade av kvinnor. För att lyfta denna fråga anordnas Cash is Queen, eventet där vi synliggör utmaningar och börjar leva förändringen till ett mer jämlikt och inkluderande kapitalklimat. Välkommen till en inspirerande eftermiddag där fokus ligger på en jämlik framtid inom finansiering och investering.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum