Tysk-Svenska Handelskammaren

Tysk-svensk panel i Almedalen: Så ska öppen data driva innovation

Dela

Vad krävs för att Tyskland och Sverige ska bli ledande inom den digitala ekonomin och kunna lösa våra samhällsutmaningar? Denna fråga står i fokus på Tysk-Svenska Handelskammarens seminarium i Almedalen i år. Möt en mångsidig tysk-svensk panel från näringsliv, politik, forskning och myndighetsvärlden.

Peter Parycek, Anna Eriksson, Nils Herzberg, Johan Svenningsson, Nicklas Berild Lundblad och
Teres Lindberg.
Peter Parycek, Anna Eriksson, Nils Herzberg, Johan Svenningsson, Nicklas Berild Lundblad och Teres Lindberg.

Utvecklingen av den digitala ekonomin går i rasande takt och Europa ligger efter i jämförelse med framförallt USA och Kina. Hur kan vi i Sverige, Tyskland och på EU-nivå skapa förutsättningar för att bli världsledande i den digitala tidsåldern och samtidigt säkerställa att europeiska värderingar och sociala normer skyddas?

Hur kan vi bidra till mer innovation och nya lösningar för våra samhällsutmaningar genom att öppna tillgången till data från offentlig sektor och näringslivet? Vilka samarbetsmöjligheter finns för Tyskland och Sverige för att till exempel skapa hållbara värdekedjor inom industrin och handeln, effektivare och säkrare sjukvård, minskad energianvändning och bättre trafikflöden genom användningen av öppen data?

Vår panel kommer att diskutera pågående projekt och ge exempel på nytta och innovationer som vi kan förvänta oss om data gjordes mer tillgänglig.

Medverkar gör:

  • Peter Parycek, ledamot i tyska förbundsregeringens digitaliseringsråd samt chef för kompetenscentret Public IT vid Fraunhofer FOKUS
  • Anna Eriksson, generaldirektör för Myndigheten för digital förvaltning, DIGG
  • Nils Herzberg, Global Head Strategic Partnerships, Digital Supply Chain vid SAP, medgrundare av Open Industry 4.0 Alliance
  • Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige
  • Nicklas Berild Lundblad, Europachef för samhällsfrågor på Google
  • Teres Lindberg (S), riksdagsledamot i Trafikutskottet

Seminariet och diskussionen hålls på engelska och modereras av Ulf Wickbom. Inledning av Ralph-Georg Tischer, vd för Tysk-Svenska Handelskammaren, och Manfred Schüler, Tysklands vice ambassadör i Sverige.

När: 1 juli 2019, kl 16.00 - 17.00
Var: Volkswagens tält och trädgård, Donnersgatan 6, Visby

Detta är ett seminarium inom ramen för German Swedish Tech Forum, den bilaterala innovationsplattformen som Tysk-Svenska Handelskammaren och IVA gemensamt står bakom. Läs mer om forumet här.

Med oss i Almedalen har vi Audi, Giesecke + Devrient, SAP, Uniper, Volkswagen och Tyska Ambassaden Stockholm och måndagen rundas av med ett tysk-svenskt mingel för inbjudna gäster. (Inbjudan och anmälan krävs.)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Peter Parycek, Anna Eriksson, Nils Herzberg, Johan Svenningsson, Nicklas Berild Lundblad och
Teres Lindberg.
Peter Parycek, Anna Eriksson, Nils Herzberg, Johan Svenningsson, Nicklas Berild Lundblad och Teres Lindberg.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Tysk-Svenska Handelskammaren
Tysk-Svenska Handelskammaren
Box 27104
102 52 Stockholm

+46-8-665 18 00http://www.handelskammer.se

Vi förverkligar din affärsidé i Tyskland!
Tysk-Svenska Handelskammaren är en medlemsorganisation och vårt uppdrag är att utveckla handeln mellan Tyskland och Sverige. Det gör vi genom att hjälpa tyska och svenska företag att hitta varandra, göra affärer, etablera verksamhet samt stödja dem i verksamheten när de redan är på plats. 

Som en del av den tyska utlandshandelskammarorganisationen AHK har vi ett gott samarbete med de regionala handelskamrarna, IHK, i Tyskland, vilket ger oss ett oerhört brett kontaktnät och tillgång till tyska beslutsfattare. Vi är din dörröppnare till Tyskland. Även i Sverige samarbetar vi med regionala handelskamrar, kommuner och näringslivsorganisationer.

Följ Tysk-Svenska Handelskammaren

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tysk-Svenska Handelskammaren

30 år efter murens fall: Många fler svenska företag i Tyskland – fortsatt glest i östra delen8.11.2019 08:02:00 CETPressmeddelande

På bara fem år har antalet svenska företag som är etablerade i Tyskland ökat med runt 40 procent. Men medan huvudstaden Berlin och ekonomiskt starka delstater i södra och västra delen av landet lockat till sig allt fler svenskägda bolag tappar området som utgjorde det gamla Östtyskland mark. Det visar en analys som Tysk-Svenska Handelskammaren har gjort med anledning av att det gått 30 år sedan murens fall.

Nytt Tysklandsprogram för svenska företag inom miljöteknik27.9.2019 11:54:46 CESTPressmeddelande

Den 30 september träffas de tyska och svenska energimyndigheterna i Stockholm för att tillsammans med Tysk-Svenska Handelskammaren kicka igång ett program som hjälper svenska innovativa företag inom miljöteknik och energieffektivisering att nå ut på den tyska marknaden. Programmet Swedish-German Cleantech Platform drivs av Tysk-Svenska Handelskammaren och finansieras av Energimyndigheten.

Nya skolor får dela på 1,5 miljoner kronor för satsning på tyska språket26.9.2019 07:35:00 CESTPressmeddelande

Nu är andra läsåret för att stärka undervisningen i tyska vid svenska skolor i full gång. Ytterligare 63 skolor har fått dela på 1,5 miljoner kronor genom initiativet Deutsch – Ditt val! som Tysk-Svenska Handelskammaren driver tillsammans med Tyska Ambassaden. Pengarna går till aktiviteter som ska öka intresset för språket bland eleverna. Även Jacob Wallenbergs Stiftelse, Särskilda Fonden har gått in med pengar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum