Tyska Turistbyrån

Tyska storstadstips - nästan utan julmarknader

Dela
Hansastaden Lübeck, Schleswig-Holstein: Ett snötäckt Holstentor med Marienkirche. FOTO: Norbert Krüger/DZT e.V.
Hansastaden Lübeck, Schleswig-Holstein: Ett snötäckt Holstentor med Marienkirche. FOTO: Norbert Krüger/DZT e.V.
Det går inte att undvika en promenad på julmarknad om du åker på vinterresa till de nordtyska städerna i december, men du kan få mer innehåll i resan än bara gran och Glühwein - med kultur, god mat och shopping till attraktiva priser.

* Kolla in det gamla Västberlin - eller Berlin West, som Charlottenburg ofta kallas. Distriktet blomstrar igen efter att strålkastarna har riktats mot öst i många år.

* I Hamburg kan du också flytta lite från det traditionella centrumet och uppleva livet i de unga stadsdelarna öster och väster om stadens centrum.

* Bremen är staden av överraskningar där du hittar de allra bästa tyska vinerna, och i februari klär du på dig partydräkten och dansar samba på gatorna.

* Lübeck får inte heller missas: bakom historiska fasader kan du till exempel hitta både kryddig gastronomi och cocktailbarer.

* Hannover är mycket mer än mässor, och de många internationella gästerna sätter ribban högt när det gäller shopping och kultur.

Från och med nyåret kan du kombinera upplevelserna med shopping till extra bra priser. Den tyska säsongsutförsäljningen kommer att äga rum i slutet av januari. Det gör prisnivån i Tyskland ännu mer fördelaktig, och som alltid är utbudet i tyska butiker långt större än i Sverige.

Västberlin återuppfinner sig självt som det dyra centrumet

Under de första åren efter murens fall förlorade gamla västra Berlin terrängen till kvarteren öster om den tidigare Berlinmuren. Nu vänds blicken återigen mot Charlottenburg, idag även känt som Berlin West. Området var centrum för västra Berlin under kalla kriget, men redan på 1920-talet blev området kring Zoo ett nöjesområde med bio, shopping och gastronomi. Som sådant återställdes det efter kriget, och en av tidens ikoniska byggnader har nu blivit renoverad. Nedåt det dyra Kurfürstendamm muras och hamras det på fasaderna, medan de dyraste varumärkena andas igen efter decennier av stagnation.

Bikini Berlin är ett av de spännande projekten med designerbutiker under taket av den skyddade och renoverade 70-talsbyggnaden. Här kan mindre välbärgade designers hyra in sig på korttid till rimlig peng i någon av popup-butikerna som fyller utrymmet mellan de dyrare märkena. Biografen Zoo Palast från samma period är också vackert restaurerad och har blivit kult - som designhotellet Hotel Bikini Berlin med cocktailbaren Monkey Bar, som har utsikt ner över Zoo.

Kvarterets shopping-flaggskepp KaDeWe med kvalitet på alla sju våningar laddar också om med en renovering av stjärnarkitekten Rem Koolhaas. Matavdelningen högst upp är ett måste - och du kan vila fötterna på någon av de små kaféerna mellan avdelningens ostron-, champagne- och chokladbarer.

I december är det julmarknad vid Gedächtniskirche - nu med solida väghinder efter attentatet 2016. Och kommer man utanför december är det ett par hundra meter ner på Kurfürstendamm jul hela året i Käthe Wohlfahrts fina julbutik med ett stort urval av handgjorda dekorationer.

Läs mer om Berlin West här.

Hamburg hits - även utanför Hafencity

Många har redan hört talas om Hamburgs nya landmärke, konsertsalen Elphilharmonie. Ett år efter öppnandet (4 november 2016) hade 4,2 miljoner gäster gjort resan med den distinkta rulltrappan Plaza i huset, som erbjuder en magnifik utsikt över Hamburgs stolthet, Elbe och hamnen och den nya stadsdelen Hafencity. Konsertbiljetterna går åt så snart de säljs, men det finns många andra musikupplevelser i staden. Till exempel International Music Festival Hamburg i april och maj, för vilken du redan kan köpa biljetter.

Enbart musiken och Elbphilharmonie är skäl nog att besöka Hamburg, men det är inte bara vid den gamla hamnen som Hamburg växer. I arbetarkvarteren öster och väster om centrum har musiker, designers och andra kreativa trängt bort de tidigare invånarna och skapat spännande stadsmiljöer som också erbjuder kulinariska upplevelser. Distrikten Karolinenviertel och Schanzenviertel i väst har både små kaféer, stjärnkockar hos Bullerei och publikmagneter som husbryggeriet Ratsherrn.

Kvarteret St. Georg bakom centralstationen har länge varit känt för droger och prostitution, men även där blåser förändringens vindar och på huvudgatan Lange Reihe finns bra restauranger och kaféer tillsammans med unik design och shopping, som skiljer sig från de mer välkända varumärkena i centrum omkring Binnenalster.

Vill du fortfarande resa till Hamburg i december kan du få en smak av julstämningen i Holy Hamburg, som staden kallar sig under julmånaden.

Läs mer om Hamburg här.

Geheimtipp! Smaka de bästa tyska vinerna i Bremen

Tyskland har lyckligtvis fått upprättelse för sin image som vinlandet med de klistersöta vitvinerna, och har man inte redan fått smak för tyskt vin, blir man övertygad under en rundvisning med smakprov i Bremens rådhuskällare. Den sträcker sig långt in under kullerstenarena uppe på rådhusplatsen och är fylld med de allra bästa vinerna. Tyska viner utvalda specielt av landets främsta vinkännare, några riktigt dyra och inlåsta i ”Skattkammaren”, andra i mer överkomliga prisklasser. I butiken vid rådhuset kan man köpa flaskor med hem - eller beställa på nätet och få levererade.

Man kan också smita över gatan och köpa lite av den goda chokladen från Hachez, som ofta finns med på vinprovningarna.

Kommer man till Bremen under första helgen i februari, får man uppleva en stad i fest och färger, som är långt från årstidens normala gråväder, när Tysklands största mask- och sambafestival fyller gatorna.

Läs mer om Bremen här.

Hannover är internationellt rakt igenom

Hannover tar väl emot sina gäster. Så fort man kliver av tåget och ner på perrongen, kan man shoppa, för självaste centralstationen är full av erbjudanden. Utanför kan man välja gågatan Niki de Saint Phalle-Promenaden, som går i två etage in mot gamla stan, eller Georgstrasse och Luisenstrasse/Königstrasse, där butikerna är dyrare och exklusivare. Eller direkt låta sig sugas in i Ernst August Galerie, som med över 150 butiker är Hannovers föredragna shoppingcenter.

Hannover Messe lockar affärsresenärer från hela världen, och det säkrar Hannover, att man inte bara kan köpa sig fattig på exklusivt mode och design, utan även äta franskt, italienskt eller asiatiskt, precis som man själv önskar.

Också stadens kulturutbud är av internationell klass, t.ex. ses på Sprengel Museum konst från 1900-talet, och Museum August Kestner har konst och design, från dåtid och fram till dagens designikoner.

Överblick över det hela får man från stadens stolthet, kupolen på Det Nya Rådhuset, som bygdes 1913 och nyare än Det Gamla Rådhuset från 1410. Turen upp i kupolen går med en annorlunda hiss, som faktiskt är ett stycke ingenjörskonst.

Läs mer om Hannover här.

Ta en paus bakom Lübecks historiska fasader

Lübeck är en gammal stad, och det syns, men bakom de historiska fasaderna - många av dem från storhetstiden som Hansastad på medeltiden - gömmer det sig en gastroscén med både fine dining, cocktails och mysiga hörn, där man kan ta en paus från dagens sightseeing.

I Restaurant Johanna Berger serveras under kristallkronor och stuckatur vältillagade nytolkningar av traditionsrika rätter. Kaffeehaus bjuder in i ett hus från 1300-talet, där inte bara kaffet är gott, men också frukosten, smårätterna och de andra läckerheterna. I Bar Dietrich’s, granne till Lübecks landmärke Holstentor, har man specialiserat sig på gin och cocktails i den grad att de flesta vill stilla sin nyfikenhet.

Det med att äta gott i vackra, historiska omgivningar är för övrigt inte nytt i Lübeck. Ett av de mest kända exemplen är restaurangen Schiffergesellschaft i en byggnad från 1500-talet, men också

Ratskeller, restaurangen under stadens fina rådhus från 1200-1500-talet, håller fast i traditionerna, både när det gäller arkitektur och gastronomi.

Hitta Erfurts guldskatter

Erfurts mest dyrbara fynd från medeltiden är en flera hundra år gammal guld- och silverskatt, som vid ett enastående tillfälle dök upp 1998. 30 kilo vägde de värdefulla smyckena, silvertygen, dryckeskrusen och mynten, som man gissar att en rik judisk familj i all hast har gömt under de antisemitiska förföljelserna 1349. Först omkring 600 år senare, då byggarbetare var i färd med att renovera de äldsta och mest fallfärdiga delarna av staden, där en gång Erfurts judiska kvarter låg, dök skatten upp under muren vid en källartrappa.

Mest överväldigande är en judisk vigselring från 1300-talet, som är mycket stor och vacker. Det finns bara två liknande ringar från den europeiska medeltiden.

De imponerande fynden har åkt jorden runt på utställningar och kan nu ses i ett museum, som är inrättat i en utgrävd källare under den gamla synagogan från 1090-talet, bara cirka 100 meter från den plats där skatten först hittades.

Läs mer om judisk kultur i Thüringen här.


Välj ett hotell som passar budgeten

Stadshotell som Motel One och Maritim Hotels vänder sig till båda affärsresenärer och privatkunder och har fördelen att de (nästen) alltid ligger i centrum. Det är hotellkedjor i olika prisklasser, och särskilt Motel One expanderar nu med nya hotell i många större städer i Tyskland.

De väletablerade Maritim-hotellen hittar man också i de flesta större städer. På Maritim Berlin har gäster i superiorrum och sviter fri tillgång till Superior Lounge på 4:e våningen med dryck, mat och snacks, mjuka stolar, tv, tidningar och magasin, wifi, dator och skrivare.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hansastaden Lübeck, Schleswig-Holstein: Ett snötäckt Holstentor med Marienkirche. FOTO: Norbert Krüger/DZT e.V.
Hansastaden Lübeck, Schleswig-Holstein: Ett snötäckt Holstentor med Marienkirche. FOTO: Norbert Krüger/DZT e.V.
Ladda ned bild

Om

Tyska Turistbyrån
Tyska Turistbyrån
Box 27104
102 52 Stockholm

http://www.germany.travel/se/index.html

Tyskland - Det vänliga semesterlandet

På uppdrag av den tyska regeringen har Tyska Turistbyråns huvudkontor (DZT - Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.) arbetat i mer än femtio år för att sprida budskapet om reselandet Tyskland till den övriga världen. Tyskland är känt för sin turistiska mångfald över hela världen vilket har gjort uttrycket reselandet Tyskland till ett av de mest välkända varumärkena. Läs mer på www.germany.travel

Följ Tyska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tyska Turistbyrån

Internationella reseindustrin till Wiesbaden för GTM 2019 - Tysklands största incomingworkshop8.5.2019 11:30:35 CESTPressmeddelande

Från 12 till 14 maj kommer runt 500 representanter från den internationella reseindustrin från 51 länder till Wiesbaden med anledning av den 45:e GTM Germany Travel Mart™. Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) arrangerar GTM årligen i samarbete med växlande partnerregioner och -städer. Delstaten Hessens huvudstad Wiesbaden har varit värd för arrangemanget både år 1977 och 2005 så det blir tredje gången gillt i år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum