Svenska Handbollslandslaget

U18-landslaget klara för EM-final

Dela

Det svenska U18-landslaget ska spela EM-final på söndag. Det står klart efter en mycket imponerande insats mot Ungern i semifinalen. 30–33 (16–15) skrevs slutsiffrorna i Podgorica. – Jag känner en oerhörd stolthet och glädje. Grabbarna gjorde det fantastiskt bra, kommenterar förbundskapten Björn Sätherström.

Sveriges U18-herrar går som tåget i EM i Montenegro. Efter dubbla segrar i huvudrundan mot Norge och Danmark besegrade man även Ungern i fredagens semifinal.

Ännu en gång låg Sverige under i halvtid. 16–15 var ställningen i Ungerns favör. Men precis som i matcherna mot grannländerna kom svenskarna tillbaka i andra halvlek. I slutminuterna var man det klart bättre laget, såväl defensivt som offensivt.

– Vår bredd är en stor framgångsfaktor. Vi är i slutet av turneringen och många lag och spelare börjar tröttna. Men vi visar att vi har krafter kvar när det ska avgöras. Samtliga spelare vet sin roll och accepterar den. Vi har en lojalitet till varandra och en trygghet i gruppen, menar Björn Sätherström som berömmer klubbarnas arbete att fostra sådana lojala spelare:

– Föreningarna ska vara otroligt stolta över sitt arbete. Det vi gör här är bara en mikroskopisk del i spelarnas utveckling. Det finns många bra handbollsspelare i den här kullen som står och knackar på landslagsdörren, fortsätter förbundskaptenen.

Tolv blågula målskyttar noterades i målprotokollet. Mittnian Axel Månsson stod för sju mål och utsågs till Sveriges bästa spelare efter slutsignal.

– Vi kämpar och sliter så in i helvete. Det är inte den vackraste eller snyggaste handbollen. Men vi kämpade ner dem och vann, vilket är jätteroligt, kommenterar Månsson.

Detta är fjärde gången som Sverige når final i herrarnas U18-EM. Senast det skedde var 2018, då 2000/2001-landslaget finalbesegrade Island i Kroatien och tog guld.

Finalen spelas på söndag klockan 17.30 i Podgorica. Vilka som blir Sveriges motståndare återstår att se. Den andra semifinalen mellan Tyskland och Spanien spelas klockan 20.30 ikväll.

– Spanien har vi haft tufft mot. Vi förlorade mot dem tidigare i mästerskapet med sju bollar. Blir det dem måste vi städa bort våra enkla tekniska fel i den matchen. De spelar ett utgrupperat försvarsspel som gör det jobbigt för vår offensiv. Men med tanke på den här formen vi befinner oss i är man optimistisk. Allting kan hända i en final, avslutar Sätherström.

Enligt Månsson finns den största förbättringspotentialen i offensiven.

– Vi behöver bli kyligare i avsluten. I veckan har vi bommat lite för mycket. Men det allra viktigaste är att vi kämpar. Det är så vi har vunnit våra matcher.

U18-EM I MONTENEGRO

Gruppspel, grupp D:
4 augusti, 16.00: Sverige–Färöarna 32–29 (17–15)
Svenska målskyttar: Axel Månsson 9, Linus Gustavsson 8, Arvid Boquist 5, Pelle Segertoft 3, Marcus Björkman 2, Rasmus Lenzi 2, Elias Lundstad, Love Sundewall, Noah Martinsson. 
5 augusti, 16.00: Frankrike–Sverige 31–34 (16–19)
Elias Lundstad 7, Pelle Segertoft 7, Axel Månsson 5, Albin Hägglund Junler 3, Marcus Björkman 3, Love Sundewall 3, Linus Gustavsson 3, Rasmus Lenzi, Noah Martinsson, Arvid Boquist.
7 augusti, 14.00: Spanien–Sverige 40–33 (19–18)
Love Sundewall 6, Elias Lundstad 5, Axel Månsson 5, Pelle Segertoft 5, Marcus Björkman 4, Rasmus Lenzi 4, Alex Andersson, Jonathan Andersson, Linus Gustavsson, Arvid Boquist. 

Huvudrundan, grupp 2
9 augusti, 18.00: Danmark–Sverige 29–32 (17–15)
Axel Månsson 10, Pelle Segertoft 4, Arvid Boquist 4, Elias Lundstad 3, Jonathan Andersson 3, Theodor Uliana Starck 3, Marcus Björkman 2, Love Sundewall, Noah Martinsson, Linus Gustavsson. 
10 augusti, 18.00: Sverige–Norge 28-25 (12–13)
Linus Gustavsson 6, Axel Månsson 5, Noah Martinsson 4, Pelle Segertoft 3, Jonathan Andersson 3, Alex Andersson 2, Elias Lundstad 2, Theodor Uliana Starck 2, Marcus Björkman. 

Semifinaler
12 augusti, 18.00: Ungern–Sverige 30–33 (16–15)
Axel Månsson 7, Linus Gustavsson 6, Pelle Segertoft 3, Albin Hägglund Junler 3, Arvid Boquist 3, Elias Lundstad 2, Jonathan Andersson 2, Marcus Björkman 2, Noah Martinsson, Theodor Uliana Starck, Love Sundewall, Rasmus Lenzi.

Final
14 augusti, 17.30: Sverige–Spanien/Tyskland

Matcherna i U18-EM sänds på ehftv.com.

Foto: EHF.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Handbollslandslaget
Svenska Handbollslandslagethttps://www.handbollslandslaget.se/

 

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 24 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM och såväl herr- som damlandslaget har det senaste decenniet nått minst semifinal i samtliga tre mästerskap. 2022 vann herrlandslaget EM-guld. 

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap och 2023 kommer såväl herrarnas som damernas VM att spelas på svensk mark. 

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

Damerna först ut i nya landslagströjan28.9.2022 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

När de svenska damerna i morgon springer in i IFU Arena i Uppsala för säsongens första landskamp gör de det i den nya matchtröjan från Craft. Mer gult, mönster med inspiration från handbollslinjerna och en Sverigekarta är några av sakerna som skiljer från den förra. – Det viktigaste är alltid passformen och kvalitén, men att den också är väldigt snygg är förstås extra bra, säger Jamina Roberts som leder det svenska laget in på banan i egenskap av lagkapten i sin 200:e landskamp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum