Svenska Ishockeyförbundet

U18-VM för damer till Linköping och Mjölby

Dela

Idag hölls IIHF:s årliga kongress och där fattades det officiella beslutet att Sverige kommer att arrangera U18-VM för damer i januari 2021. Städerna som står för arrangörskapet är Linköping och Mjölby och klart är också att SVT kommer att sända matcher från mästerskapet.

Intresset för juniorhockey och damhockey växer i Sverige. Under säsongen 2018/2019 arrangerade Svenska Ishockeyförbundet U18-VM för herrar i Örnsköldsvik och Umeå och nu kan den svenska hockeypubliken se fram emot ännu ett mästerskap på hemmaplan. Under perioden 5–12 januari 2021 kommer U18-VM för damer att spelas i Linköping och Mjölby, med åtta deltagande länder.

- Vi är väldigt glada och stolta över att blivit tilldelade uppdraget att genomföra turneringen. Linköping har under många år aktivt satsat på SDHL-laget och kommer från och med i höst att utöka och intensifiera vår satsning på hockeygymnasiet för tjejer, på så sätt känns det än mer naturligt för oss att ta oss an uppdraget. Vi ser väldigt mycket fram emot att få välkomna världens bästa U18-tjejer till Östergötland och Linköping, säger Michael Sturehed, marknadschef på Linköping Hockey Club.

- Vi i Mjölby Hockey är mycket glada och stolta över att ha fått den här möjligheten att medarrangera ett mästerskap av den här digniteten. Vi har en pågående satsning på tjejhockey i vår förening och vi tror och hoppas att det här ytterligare kommer sätta tjejhockey på kartan hos oss och runtomkring i övriga kommuner och föreningar. Mjölby Hockey har ett mycket aktivt föreningsliv och våra medlemmar ser mycket fram emot veckan i januari 2021, säger Karin Ahl, Projektledare.

Säsongen 2017/2018 stod det svenska U18-damlandslaget för en historisk insats i VM-sammanhang då man för första gången tog sig till finalen som USA och Kanada tidigare dominerat och tog där hem en silvermedalj. Under de två senaste VM-turneringarna har Sverige placerat sig på en femteplats.

- Vi ser att svensk flick-och damhockey utvecklas och intresset växer med det. Vi har en av världens bästa ligor i SDHL och under förra säsongen blev TV-pucken en turnering för både flickor och pojkar. Där tror jag det var många som fick upp ögonen för hur hockeyn utvecklats på flicksidan. Därför känns det mycket inspirerade att få visa upp världens bästa juniorer för den svenska hockeypubliken, säger Olof Östblom, ansvarig på Svenska ishockeyförbundet för U18-VM 2021.

Klart är också att SVT gör en satsning på flick-och damhockeyn och kommer att sända matcher från mästerskapet.

- Vi vet att ett hockey-VM på hemmaplan alltid engagerar och därför känns det roligt att berätta att vi kommer att sända alla Sveriges matcher samt finalen från U18-VM. Vi ser verkligen fram emot att visa Sveriges många talangfulla juniorer och blivande stjärnor i Damkronorna för vår stora, breda publik, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Turneringen spelas mellan den 5–12 januari 2021 och spelschemat presenteras närmare mästerskapet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum