Uppsala Konsert & Kongress

UKK ansluter sig till internationellt initiativ för jämställdhet

Dela

I vackert sällskap av aktörer som Barbican, English National Opera, BBC Philharmonic, Vara Konserthus och många fler väljer UKK att ansluta sig till initiativet Keychange. Därmed lyfter UKK sitt jämställdhetsarbete ytterligare en nivå och får möjlighet att jämföra sina resultat på en internationell skala.

Keychange startade som en kollektiv och internationell kraftsamling för att öka jämställdheten i musikbranschen. När det drog igång 2018 var siktet inställt på musikfestivaler och målet att få festivaler att skriva på en försäkran om att programlägga fler kvinnor på sina scener och uppnå 50:50-balans senast 2022. Idag har mer än 180 musikfestivaler anslutit sig till initiativet.

Men festivaler är bara en del av musiklivet. Därför går nu Keychange ytterligare ett steg och uppmanar alla typer av branschaktörer att ansluta sig. Uppsala Konsert & Kongress välkomnar denna möjlighet till internationellt samarbete för jämställdhet.

– Keychange är ett viktigt initiativ för att fortsätta öka medvetenheten om jämställdhetsfrågan. För oss är det en självklarhet att delta, dels för att stärka vårt eget arbete, dels för att dela med oss våra erfarenheter inom området, säger UKK:s vd och konstnärliga ledare Lena Åberg Frisk.

Många är med

I vackert sällskap av aktörer som Barbican, English National Opera, BBC Phiharmonic, Musik i Syd, Vara Konserthus och många fler väljer UKK att direkt ansluta sig till initiativet när det nu öppnar upp för fler delar av musiklivet.

Varje aktör får formulera sina egna löften till Keychange, och UKK har valt att fokusera på tre huvudområden:

  • Artister på scenerna - Uppsala Konsert & Kongress strävar efter att årligen uppnå 50:50-målet på evenemang arrangerade av UKK senast 2022.
  • Marknadsföring/kommunikation - Uppsala Konsert & Kongress strävar efter att uppnå 50:50-målet, i all annonsering och medvetet välja bilder och ord för att motverka stereotyper och ojämlikhet.
  • Partners – Uppsala Konsert & Kongress lovar att uppmuntra samarbetsparter och affärskontater att eftersträva 50:50-balans på sina evenemang.

Jämställdhet i fokus

Lena Åberg Frisk har arbetat i frontlinjen för ett jämställt musikliv sedan början av nittiotalet då hon startade den internationellt uppmärksammade festivalen Gals’n’Jazz i Malmö, med jazzikonen Maria Schneider som headline. Under 2010-talet tog Stockholm Jazz Festival under Lena Åberg Frisks ledning enorma kliv framåt i frågan och lyckades både öka andelen kvinnor på scenerna markant och öka publiken! Som vd och konstnärlig ledare på UKK fortsätter jämställhet att vara en kärnfråga för Lena, som medvetet låter jämställdhetsarbetet genomsyra allt från rekrytering till programläggning på scenerna.

– För mig som konstnärlig ledare är jämställdhet inte bara något som lyfter kvinnors deltagande i musiklivet. Valet står mellan tolerans eller intolerans. Så snart du gjort ditt val öppnar du upp för nya uttrycksformer och alla blir vinnare, menar Lena Åberg Frisk.

– Mina erfarenheter visar tydligt att det inte bara är det rätta valet utan även det smarta!

Uppsala Konsert & Kongress har redan rutiner på plats för hur man jobbar med jämställdhet, det är ingen nyhet för verksamheten. Däremot kommer man nu, som part i Keychange, lyfta arbetet ytterligare en nivå och också få möjlighet att jämföra sina resultat på en internationell skala.

Mer om Keychange: keychange.eu/

Läs pressmeddelande från Keychange (på engelska). 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Uppsala Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala torg 1
753 75 Uppsala

018 727 90 00https://www.ukk.se/

Uppsala Konsert & Kongress, UKK, har sedan invigningen 2007 blivit en av nordens mest omtalade, uppskattade och framgångsrika mötesplatser för kultur och näringsliv. Här genomförs årligen hundratals kulturevenemang, 
konferenser, möten, föreläsningar, mässor och utställningar. UKK är ett 14 000 kvadratmeter stort allkonsthus, beläget mitt i en snabbt växande storstad. Husets ledstjärna är att, med ett utbud som präglas av mångfald och hög kvalitet, välkomna alla.

Följ Uppsala Konsert & Kongress

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Konsert & Kongress

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum