Röda korset

Ukraina: Skadad infrastruktur orsakar lidande när vintern närmar sig

Dela

De återkommande attackerna mot viktig civil infrastruktur i samband med den internationella väpnade konflikten mellan Ryssland och Ukraina stör tillgången till viktiga samhällsfunktioner och orsakar stort lidande för civilbefolkningen, särskilt när temperaturen har börjat sjunka kraftigt.

Foto:Ukraine Red Cross
Foto:Ukraine Red Cross

Striderna har haft en mycket stor inverkan på viktig infrastruktur, inklusive el- och vattenförsörjningssystem, som har drabbats av stora skador under de senaste veckorna. 

I områden som drabbats av strider har Internationella rödakorskommittén (ICRC) i samarbete med lokala myndigheter vidtagit åtgärder för att reparera skadad infrastruktur. Material tillhandahålls även så att människor ska kunna göra nödvändiga reparationer i sina hem, men behoven är enorma. 

– När vintern närmar sig kommer människor att få kämpa för att tillgodose sina grundläggande behov som tillgång till rent dricksvatten och hålla sig varma. Att rikta in sig på civil infrastruktur sätter civila liv i fara och är förbjudet enligt den internationella humanitära rätten, säger Guislain Defurne, chef för ICRC:s hjälparbete i Ukraina.  

– Våra team kommer att fortsätta att stödja drabbade samhällen och lokala myndigheter som vi har arbetat nära tillsammans med i flera år. 

Förutom arbetet med att reparera viktig infrastruktur gav ICRC – i samarbete med Ukrainas Röda Kors och i samordning med myndigheterna - också närmare 693 miljoner kronor i ekonomiskt stöd till över 330 000 särskilt utsatta människor som direkt påverkats av striderna.

Människor som bor i dessa områden är mycket oroliga när strömavbrott och kyliga temperaturer blir det normala, vilket är en särskilt farlig situation för utsatta civila som äldre, skadade, barn och personer med funktionsvariationer.  

– Jag är mycket oroad över de människor som har blivit hemlösa. En väns hus blev svårt skadat. Dörrar och fönster krossades liksom taket. Vintern står för dörren och det finns ingen gas, inget ljus och inget dricksvatten. Du kan föreställa dig hur det är, säger Tetiana, som bor i Shevchenkove, en liten stad i Kharkivregionen i norra Ukraina. 

ICRC har arbetat med återuppbyggnadsprojekt för att återställa el- och vattenförsörjningen sedan 2014 och har utökat sin verksamhet för människor som drabbats av den internationella väpnade konflikten under de senaste åtta månaderna, bland annat genom stöd till 27 vattenmyndigheter i stora stadsområden som Kiev, Chernihiv, Zaporizhzhia, Donetsk och Luhansk. 

Återuppbyggnad av viktig infrastruktur och stöd till civilbefolkningen är viktiga delar av ICRC:s arbete. Här är några av de viktigaste arbetsområdena sedan februari: 

  • Gett stöd till uppvärmningssystem i Borodyinka, Chernihiv, Irpin, Mykolaiv och Kharkiv som hjälper nästan 1,1 miljoner människor att hålla sig varma när temperaturen sjunker. 

  • Gett 7 generatorer till Sumys vattenverk, 2 generatorer till Kharkivs värmebolag och 3 generatorer till Mykolaivs värmebolag för att hjälpa till att hålla dessa system igång. Dessutom tillhandahölls 10 krafttransformatorer till Mykolaivs kraftförsörjningsbolag. 

  • Distribuerat nödvatten i Donetsk till utbildningsinstitutioner och mer än 23 sjukvårdsinrättningar. Stöttat Voda Donbasa för att på ett hållbart sätt återupprätta vattenförsörjningen för den bredare befolkningen genom att donera utrustning och fordon. 

  • Levererat byggmaterial för att stödja återuppbyggnaden av upp till 1 000 hus i områden i Kharkiv som Izyum, Kupiansk, Malinivka med flera. 

  • Finansiellt stöd för att byta ut 14 km rör på mindre än tre veckor i Irpin, till förmån för 210 000 människor. 

  • Gett stöd till återuppbyggnad av skadade bostäder och civil infrastruktur. Byggmaterial har donerats till Mykolaiv och Odesa samt till familjer i Tsyrkuny. 

  • Delat ut byggmaterial för akuta behov till 5 500 hushåll för tillfälliga reparationer av tak som skadats av beskjutning i Donetsk-regionen. 

  • Levererade dricksvatten i Mykolaiv i samarbete med Ukrainas Röda Kors. 

  • Gett drygt 693 miljoner kronor i ekonomiskt stöd till över 330 000 personer för att tillgodose behoven i deras hushåll. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto:Ukraine Red Cross
Foto:Ukraine Red Cross
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Pressinbjudan: Möte med Internationella rödakorskommittén (ICRC) om kriser som världen inte kan ignorera 202310.12.2022 11:21:18 CET | Pressmeddelande

Svenska Röda Korset bjuder in till pressträff med Martin Schüepp, ICRC Director of Operations, som kommer direkt från ukrainska städerna Mykolayiv och Kherson. Vintern för med sig ett oerhört lidande för civilbefolkningen och hjälparbetet har gått in i en krävande fas. Omfattande humanitära insatser pågår och under senaste veckorna har organisationen även fått tillträde av Ryssland respektive Ukraina för besök av krigsfångar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum