Jämställdhetsmyndigheten

Ukrainska kvinnor som flytt kriget utnyttjas i prostitution i Sverige

Dela

Farhågorna om att kvinnor som flyr kriget i Ukraina ska utnyttjas i prostitution och människohandel har i flera fall besannats. En del annonser för prostitution på internet lyfter särskilt fram att kvinnan är på flykt.

– Situationen kräver en uthållighet av både myndigheter och frivilligorganisationer. Vi kan se att det finns en efterfrågan av att exploatera människor från Ukraina, säger Tove Stenqvist, utredare på Jämställdhetsmyndigheten, den myndighet som samordnar det nationella arbetet i frågan.

Sedan den ryska invasionen av Ukraina startade samarbetar myndigheter och organisationer från civilsamhället för att identifiera och hjälpa utsatta människor som kommer till Sverige.

– Risken för sexuell exploatering ökar då majoriteten av de som är på flykt är kvinnor och barn. De grupper som kommit på senare tid saknar oftare medel till egen försörjning än de som kom när kriget nyss brutit ut, och det gör också att riskerna ökar, säger Tove Stenqvist.

Jämställdhetsmyndigheten har sammanfattat arbetet hittills i en lägesanalys, som visar flera utmaningar med att nå de människor som kommer från Ukraina med rätt stöd. Bland annat är det svårt för kommuner och deras socialtjänster att veta vilka som uppehåller sig i kommunen när personer från Ukraina hämtats av privatpersoner eller frivilliga organisationer.

– Vi har därför satsat på att nå ut med information om hur viktigt det är att registrera sig hos Migrationsverket. Det finns även en risk för desinformation för att försöka vilseleda människor på flykt. Det är en metod som förövare delvis brukar ta till för att potentiella offer för människohandel inte ska veta hur de söker skydd eller tillgodogör sig sina rättigheter, säger Tove Stenqvist.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Jämställdhetsmyndigheten
Jämställdhetsmyndigheten

Göteborg

031-392 90 52https://www.jamstalldhetsmyndigheten.se/

Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.

Följ Jämställdhetsmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum