Umeå kommun

Umeå är med i matchen om nytt regemente

Dela

Umeå är en stad som kan ge Försvarsmakten unika möjligheter för fortsatt verksamhetsutveckling och tillväxt. Därför bör ett nytt regemente placeras i Umeå. Det skriver kommunalråden Hans Lindberg (S) och Anders Ågren (M) i ett brev till Peter Sandwall, generaldirektör vid Försvarsmakten.

- Umeå kommun har stor potential ur flera perspektiv som Försvarsmakten kan dra nytta av. Det samarbete som redan finns mellan olika närliggande verksamheter i regionen, som FOI, SkyddC, med flera, är en angelägenhet både nationellt och internationellt. Det är något vi hoppas att Försvarsmakten tar i beaktande och ser nyttan av när det är dags att fatta beslut om placeringen av ett nytt regemente i norra Sverige, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunalråden skriver i sitt brev att Umeå kommun har stor potential och intresse av att medverka vid en utökad etablering av Försvarsmakten, för att återuppbygga och förstärka det svenska försvaret. Det finns stora arealer av kommunalt markinnehav, vilket ger möjligheter för en möjlig expansion av ett sammanhållet militärt verksamhetsområde. Det finns även en tydlig vilja från kommunens sida att ytterligare förstärka regionala samverkansformer vid Totalförsvarets Skyddscentrum, SkyddC. Dessutom finns goda möjligheter till kompetensförsörjning och samarbeten med framförallt FOI, Polisens CBRN-center och Umeå universitet.

- Det här visar att det i Umeå kommun finns en bred kompetens vad gäller bedömning av den utökade och förändrade globala hotbilden, samt förutsättningar att ställa om i enlighet med försvarsberedningens nya bedömning av rikets försvarsförmåga. Umeå har en etablerad infrastruktur och därmed goda möjligheter att ta emot nya rekryter och bedriva både bredd- och specialistutbildning, vilket är nödvändigt vid inrättande av ett nytt regemente, säger Anders Ågren (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Läs brevet till Peter Sandwall, generaldirektör vid Försvarsmakten i bifogad fil.

För information:

Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
090-16 12 01
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
090-16 23 17
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Dokument

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum