Umeå kommun

Umeå åter värd för europeiskt toppmöte om social hållbarhet

Dela

I dag välkomnar Umeå kommun deltagare från hela EU till samtal om framtidens städer och om människorna som ska leva i dem. Mötet 2nd European Social Progress Cities Summit kommer bland annat att diskutera levnadsförhållanden och social hållbarhet i olika delar av Europa.

– Umeå är ett av de bästa exemplen i Europa på att öppenhet, tillit och tillgänglighet är starka motorer för innovationer och utveckling. Att norra Sverige bedöms vara i den absoluta toppen i Europa när det gäller levnadsförhållanden gör att många städer vänder sina blickar mot oss när de funderar på hur de ska ta nästa steg i sin utveckling, säger Janet Ågren (S), kommunalråd, Umeå kommun.

2020 har varit ett mycket utmanande år. Covid-19-pandemin har förändrat världen och pandemin äger dessutom rum i en tid då ännu allvarligare kriser kopplat till klimatet närmar sig. Planerna för återhämtning efter pandemin driver på stora investeringar i hela världen, vilket även skapar möjligheter att utveckla ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbart samhälle.

Vid den digitala konferensen European Social Progress Cities Summit medverkar ansvariga politiker, kommunalråd och borgmästare, från städer som är framstående inom social hållbarhet och utveckling.

Konferensen kommer bland annat att innehålla en presentation av ett uppdaterat europeiskt socialt hållbarhetsindex, som alltså toppas av norra Sverige, samt nya indikatorer och metoder för att mäta det sociala välbefinnandet i EU. Den efterföljande diskussionen kommer att handla om hur detta index kan hjälpa städer att arbeta tillsammans och utveckla strategier för att förbättra den verkliga livskvaliteten för sina medborgare och vara en drivkraft för utvecklingen av klimatneutrala städer.

Borgmästaren Mohamed Ridouani från staden Leuven, som är vinnare av European Capital of Innovation 2020, berättar om hur de erbjuder sina medborgare möjligheter att engagera sig i viktiga beslutsprocesser, samt om deras väg mot ett klimatneutralt Leuven 2030. Toppmötet avslutas med en modererad diskussion med borgmästare i ledande socialt progressiva städer runt om i Europa.

Mötet kommer att livestreamas och alla intresserade inbjuds till att lyssna på presentationerna och diskussionerna.

Följ konferensen European Social Progress Cities Summit

Läs mer om EU Social Progress Index

Mer information:
Janet Ågren (S)
kommunalråd
Umeå kommun
070-610 47 85
janet.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum