Umeå kommun

Umeå delad tvåa i Europas Innovationshuvudstad

Dela

Aten är Europas Innovationshuvudstad 2018. Umeå och de övriga fyra finalstäderna Århus, Leuven, Hamburg och Tolouse delar på andraplatsen.

Carlos Moedas, kommissionär med ansvar för forskning, vetenskap och innovation, tillkännagav den vinnande staden på webbtoppmötet i Lissabon den 6 november:

– Städer är innovationsfyrar. De verkar som magneter för talang, för kapital, för möjligheter. Med Europas Innovationshuvudstad belönar vi de städer som anstränger sig extra för att testa nya idéer, tekniker och sätt att höra medborgarna om hur deras stad förändras.

Internationell bärkraft

Europa behöver fler innovationer för att klara den globala konkurrenskraften. Ett sätt att lyfta innovationskraften i Europa är genom det instiftade priset European Capital of Innovation.

Det är Umeås långsiktiga arbete med jämställdhet i kombination med ett excellent innovationssystem och nära samarbete med Universiteten som imponerar på den expertjury som utvärderar städernas innovationsarbete.

För Umeå är det viktigt att kunna jämföra och mäta insatser inom innovationsområdet. På ett nationellt plan är det faktum att vi är i final en garant för att innovationer, forskning och metodutveckling från Umeå har en internationell bärkraft.

Öppenhet och tillit

Marie-Louise Rönnmark, kommunfullmäktiges ordförande, framhöll på en presskonferens med Carlos Moedas att den öppenhet och tillit som präglar Umeå skapar ett samhälle där man vågar tänka nya tankar och hitta innovativa lösningar på stora utmaningar. Satsningarna på 5G i Umeå är unika och visar att vi ligger i framkanten.

– Vi är den första svenska staden som har nått så här långt i European Capital of Innovation. Det visar att vårt sätt att arbeta i Umeå med stora satsningar på kultur och ett nära samarbete mellan universitet, näringslivet och Umeåborna gör skillnad, säger Marie-Louise Rönnmark.

– Det finns ett mycket stort internationellt intresse för vårt innovationsarbete och hur vi stärker civilsamhället.

Vinnaren Aten får 1 miljon euro i prispengar. Umeå och övriga städer får 100 000 euro.

Umeås ansökningsfilm: https://www.youtube.com/watch?v=0ZVMw3dQuKY

Mer information:

Anna Olofsson
marknadschef
Umeå kommun
070-652 06 56
anna.olofsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Positivt besked för nio nya flerbostadshus på Ålidhem23.5.2019 17:02:02 CESTPressmeddelande

Bostaden har sökt Bygglov för nio nya flerbostadshus vid Magistervägen på Ålidhem. Husen byggs till stora delar på befintliga parkeringsplatser. Ett nytt parkeringsgarage ska planeras i anslutning till de nya husen men trots det saknas det 116 parkeringsplatser enligt parkeringsnormen. Förutsatt att parkeringsgaraget, som är ett separat bygglovsärende, får godkänt ställer sig byggnadsnämnden positiv de nya flerbostadshusen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum