Umeå kommun

Umeå får egen kokbok om mat och klimat

Dela

För två år sedan startade Umeå kommun ett restaurangnätverk med fokus på hållbarhet. Nu ger nätverket ut kokboken Mat och klimat som finns att låna på kommunens bibliotek.

– Vi vill visa för dem som bor här i Umeå att det händer en hel del inom restaurangnäringen när det kommer till hållbarhet, säger Märta Streijffert projektsamordnare för restaurangnätverket i Umeå.

I kokboken kretsar mycket kring den hållbara maten, men i vanliga fall är det långt mycket mer än själva maten som avhandlas i nätverket. Tillsammans får medlemmarna lära sig om energianvändningens klimatpåverkan, hur de kan minska vattenanvändning i diskrummet och hur de på bästa sätt kan kommunicera hållbarhetsfrågor.

Tips mot matsvinn

I kokboken medverkar flera av nätverkets restauranger med egna recept och ger sin syn på hur de kan bidra till en mer hållbar bransch. Minskat matsvinn är en viktig fråga för att minska både hushållens och restaurangernas påverkan på miljö och klimat och i kokboken får läsarna restaurangernas bästa tips mot matsvinnet.

– Restaurangerna gör redan idag ett fantastiskt arbete och det finns många goda initiativ som vi vill sprida så att andra kan ta efter. Det här är ett sätt att skapa ringar på vattnet och inspirera fler till att göra hållbara förändringar, säger Märta Streijffert.

Under hösten fortsätter nätverkets arbete genom bland annat en nätverksträff i oktober. Till nätverksträffarna är alla restauranger välkomna att delta.

Vill du läsa kokboken?

Kokboken finns att låna på Umeå kommuns bibliotek. Den finns även tillgänglig digitalt på www.minabibliotek.se och på kommunens webbsida www.umea.se/matochklimat

Medlemmar i restaurangnätverket

 • Bastard Burgers
 • Gotthards krog (Blå Huset)
 • Hedlundaskolans och Storsjöskolans måltidsservice
 • Kummin
 • Lottas Krog
 • Rex
 • Rost
 • Tapas
 • Tonka
 • Umeå Folkets Hus
 • Zillers – Brasseri och Bar

För mer information

Märta Streijffert, projektsamordnare för Nätverket Hållbara Restauranger Umeå.
090-16 66 73, 070-590 01 82, marta.streijffert@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum