Umeå kommun

Umeå Folkets Hus ny huvudman för Umeå Jazzfestival

Dela

Efter att under 22 år genomfört den nyligen 50-årsjubilerande jazzfestivalen med Umeå kommuns kulturnämnd som beställare, meddelade Norrlandsoperan i höstas att man har för avsikt att renodla sitt uppdrag och därför inte längre kan motivera ett fortsatt huvudansvar för festivalen.

Processen med att hitta en ny huvudman inleddes i höstas på uppdrag av kulturnämnden. En konstruktiv och framåtsyftande dialog har sedan dess förts mellan Umeå kommun, Norrlandsoperan och Umeå Folkets Hus. Den har nu resulterat i en avsiktsförklaring som, under förutsättning att nödvändiga beslut fattas i respektive nämnd och styrelser, innebär en treårig överenskommelse där Umeå Folkets Hus övertar huvudmannaskapet och på uppdrag av kulturnämnden under perioden 2019 - 2021 genomför festivalen i sina lokaler som traditionen bjuder. Överenskommelsen innebär att Norrlandsoperan även fortsättningsvis behåller sitt engagemang för jazzen som musikgenre, bland annat genom barnproduktioner, turnéer och samarbeten med Norrlandsoperans Symfoniorkester.

Jazzestivalens konstnärlige ledare under avtalsperioden blir även fortsättningsvis Lennart Strömbäck. På så vis garanteras den höga konstnärliga kvaliteten samtidigt som det värdefulla samarbetet mellan Jazzfestivalen och Föreningen Jazz i Umeå fortlöper. Med denna avsiktsförklaring samlas intressenterna kring den långsiktiga ambitionen att fortsätta utveckla festivalen och därmed befästa Umeå som en jazzstad av nationell betydelse, något som inte minst det nationella engagemanget för festivalens framtid givit uttryck för.

Fredrik Lindegren, kulturchef Umeå kommun 
Anna Göransdotter Höög, VD Norrlandsoperan 
Håkan Bäckström, VD Umeå Folkets Hus

Mer information:

Fredrik Lindegren, kulturchef
070-603 25 19
fredrik.lindegren@umea.se 

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum