Umeå kommun

Umeå förstärker sin position inom design, kultur och konst

Dela

Umeå etablerar en kreativ nod och ett kompetenscentrum för design, arkitektur, konst, kultur och innovation. Den ska vara ett branschstöd för bolag och entreprenörer och verka för hållbar utveckling i och genom den kulturella och kreativa sektorn. Kommunstyrelsen avsätter 600 000 kronor för satsningen.

− Vi är övertygade om att den här satsningen kommer att stärka innovationskraften och hållbar tillväxt och bidra till fler arbetstillfällen i Umeå och i regionen, säger Hans Lindberg (S), ordförande, kommunstyrelsen.

Umeå har under lång tid satsat på kultur och innovation. Det har tillsammans med universitetens tillkomst och utveckling varit grund för platsens exceptionella tillväxt. Attraktiva bostäder och väl gestaltade livsmiljöer, där arkitektur, design, konst och kultur samverkar, har lockat inflyttare och bidragit till Umeås starka utveckling.

Innovationsmiljö för nya lösningar

Nu tar Umeå nästa steg på den redan inslagna vägen. En mötesplats/kreativ nod ska etableras och erbjuda en design- och innovationsmiljö där aktörer ska kunna utforska nya lösningar på utmaningar, både inom näringslivet och för samhällets transformation. Med användarens upplevelser i fokus kommer olika kompetenser att stärka kreativitet och innovation och noden kommer därför att spela en viktig roll för både grön och digital omställning. Spelbranschen kommer bland annat att vara en viktig part.

− Företag i den kulturella och kreativa sektorn är viktiga för Umeås och näringslivets utveckling på flera sätt. Vi måste ta tillvara innovationskraften i branschen och den här satsningen är ett sätt att göra det, säger Anders Ågren (M), vice ordförande, kommunstyrelsen.

Sprida kunskap och kompetens

Den kreativa noden kommer att vara placerad i Umeå, men kommer också att verka för spridning av kunskap och kompetens för hållbar stads- och platsutveckling i hela norra Sverige, bland annat genom frågor som lyfts i EU:s breda satsning New European Bauhaus. Den kommer också att ha nationella och internationella kopplingar och vara en brobyggare mellan olika aktörer, till exempel regering och myndigheter, universitet, branschorganisationer, civilsamhälle och näringsliv.

Kommunens näringslivsavdelning har i uppdrag att ta fram en plan för hur arbetet i den kreativa noden ska organiseras.

Kontakt

Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Peter Juneblad
näringslivschef
090-16 32 10
070-225 72 15
peter.juneblad@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde21.6.2022 13:29:53 CEST | Pressinbjudan

Det blir ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde 22 juni. Handlingar för individ- och familjenämnden finns på www.umea.se/handlingar Mer information: Andreas Lundgren (S) ordförande individ- och familjenämnden Umeå kommun 070-330 63 24 andreas.lundgren@umea.se Hanna Lundin Jernberg (L) vice ordförande individ-och familjenämnden Umeå kommun 070-812 90 69 hanna.lundinjernberg@umea.se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum