Umeå kommun

Umeå i täten för klimatomställning

Dela

I dag, torsdag undertecknar kommunstyrelsens ordförande, Hans Lindberg (S), en avsiktsförklaring tillsammans med representanter för sju andra svenska städer för att höja tempot i klimatomställningen. Målet är att städerna ska bli klimatneutrala redan år 2030.

Mötet mellan städerna sker inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities och tanken är att de ska fungera som föregångare för andra städer i Sverige, och i världen, som vill öka takten i omställningen.

– Vi har redan kommit en bra bit på vägen med exempelvis fossilfri energiproduktion och elektrifiering av kollektivtrafiken. Våra invånare är väldigt engagerade i miljö- och klimatfrågor, det skapar goda förutsättningar att nå de nya klimatmålen. Det betyder också att kommunen har höga förväntningar på sig och genom satsningen på ett klimatkontrakt visar vi att vi står bakom våra invånare i klimatfrågan, säger Hans Lindberg (S), ordförande kommunstyrelsen.

Klimatkontraktet ska bygga på Umeå kommuns nyligen uppdaterade miljö- och klimatmål. Samspelet mellan kommunen och Viable Cities ska även göra Umeå kommun väl förberedd inför kommande utlysningar från EU om finansiering av åtgärder inom ramen för Green Deal for Europe/HorizonEurope/EUs Mission “Climate neutral and smart cities”.

– Att ingå i det här arbetet stärker oss i vår ambition om att låta staden gå före i omställningen. Vi ser också ett stort värde i nätverket mellan städerna, där vi kan byta erfarenheter, kraftsamla för gemensamma insatser och dela kunskap med varandra, säger Hans Lindberg.

De städer som i dag skriver under avtalet är Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Växjö, Uppsala, Umeå och Enköping.

Under mötet mellan städerna kommer deras utmaningar och behov av stöd att diskuteras. Representanter från myndigheter, organisationer och finansiärer kommer att reflektera kring hur hinder på vägen kan övervinnas och nya finansiella värdekedjor utformas för att genomföra klimatomställningen.

Följ mötet direkt den 23 april 2020 10.00–12.00 via:https://vbct.es/nu-okar-vi-takten

Mer information: 
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

”Studiegård” på Dragonskolan ska stötta efter distansstudier4.5.2021 09:06:12 CEST | Pressmeddelande

Under pandemin har gymnasieeleverna tvingats ta ansvar för sina studier på ett helt annat sätt än vad som är normalt. På Dragonskolan arrangeras därför nu en ”studie-gård” för alla elever under varje dag fram till sommaren. – Vi har upprätthållit en god kvalitet på undervisningen genom hela pandemin, men det går inte att sticka under stol med att närundervisning slår all form av distansundervisning, säger Henrik Bolin, samordningsrektor på skolan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum