Umeå kommun

Umeå kommun deltar under nationella Innovationsveckan

Dela

Denna vecka samlas kommuner, regioner myndigheter och andra offentliga aktörer till den nationella Innovationsveckan. Syftet är att diskutera och dela med sig av lösningar för framtidens gemensamma utmaningar. Under veckan kommer Umeå kommun att arrangera tre seminarier.

– Det känns väldigt roligt att Umeå kommun tillsammans med olika samarbetspartners är en aktiv del i årets arrangemang. De seminarier som vi arrangerar handlar om hållbar mobilitet, om hur man skapar bättre balans mellan tillgång och efterfrågan i elnätet, men också hur digitala mötesplatser kan utvecklas för att komplettera de fysiska. Det sistnämnda har som bekant blivit en akut utmaning på grund av coronapandemin, säger Johan Gammelgård, direktör för administration och innovation vid Umeå kommun.

Innovationsveckans program genomförs både lokalt och digitalt. Plattformen för Innovationsveckan där alla aktiviteter är tillgängliga och synbara tillhandahålls av Sveriges kommuner och regioner, SKR, Vinnova, Upphandlingsmyndigheten och digitaliseringsmyndigheten DIGG.

Läs mer om de seminarier som Umeå kommun arrangerar:

  • 4 oktober hålls seminariet ” Innovationslabb: Samverka och jobba med mobilitetsfrågan i Umeå”. Vi vill främja umebornas - hållbara mobilitet – möjlighet att transportera sig själva och gods till de platser de vill nå och det ska kunna ske så effektivt, säkert och miljövänligt som möjligt! Men hur ska vi göra det? Och hur etablerar vi nya sätt att planera för mobilitetslösningar med innovationshöjd? Dessa frågor och många fler kommer diskuteras och knådas i ett innovationslabb som arrangeras av projektet Social Progress Innovation Sweden (Umeå kommun och RISE).
  • 5 oktober hålls seminariet ”Vehicle-2-Grid i Umeå: hur e-mobilitet accelererar konvergensen mellan stadsplanering och energisystem”. Vehicle-to-grid (V2G) är en teknologi som innebär att elbilar laddas från elnätet, men också kan ge energi tillbaka. Det kan ge bättre balans i elproduktion och belastning på nätet, vilket är avgörande för framtidens energisystem och -utmaningar gällande elektrifiering. Under seminariet presenteras arbetet kring V2G som genomfördes under 2021 av Umeå kommun i samarbete med Sweco, ABB, Upab och Umeå Energi.
  • 7 oktober hålls seminariet ”Så stärker vi samarbetet mellan startups och offentlig sektor”. Här kommer Umeå kommun bland annat berätta om piloten ”Digital mötesplats”. Fritidsförvaltningen har under flera år sett behov av att kunna möta målgruppen, 13-25-åringar i Umeå kommun, digitalt. Bedömningen är att man med ett digitalt alternativ till fysiska mötesplatser skulle nå ut till fler i målgruppen som i dag inte tar del av utbudet, exempelvis på grund av funktionsnedsättning eller fysiskt avstånd. För dessa skulle en trygg, attraktiv digital mötesplats kunna vara ett bra alternativ att bryta isolering och få vara en del av ett utvecklande, positivt sammanhang. Under pandemin har behovet blivit akut. Piloten, som sker i samverkan med Uminova Innovation och Ignite Public, är ett delprojekt för att lära vilka möjligheter som finns för att i framtiden kunna ta beslut om en digital mötesplats kan vara ett komplement till en fysisk mötesplats.

Läs mer om Innovationsveckan

Mer information
Johan Gammelgård
direktör för administration och innovation
Umeå kommun
070-344 84 64
johan.gammelgard@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum