Umeå kommun

Umeå kommun höjer kreditnivåer

Dela

Med anledning av coronakrisen utökar kommunfullmäktige i Umeå kommun den maximala kreditnivån för Umeå kommunföretag AB och Nolia AB, samt för Umeå kommun. Syftet är att skapa bättre förutsättningar att hantera tillfälliga likviditetsbehov.

Kommunfullmäktige beslutar att för Umeå Kommunföretag AB bevilja utökning av den maximala kreditnivån med 60 miljoner kronor till 790 miljoner kronor och med 5 miljoner kronor till 10 miljoner kronor för Nolia AB under verksamhetsår 2020.

– Coronakrisen har orsakat en hel del negativa ekonomiska konsekvenser i näringslivet och det har även drabbat företagen som ägs av Umeå kommun. Till detta kommer även stora osäkerheter om framtida intäkter och utgifter. Att utöka den maximala kreditnivån för dessa företag är ett sätt för Umeå kommun att möta de temporära ökade behov av likvida medel som coronapandemin orsakar, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

I ”Regel och riktlinjer för finansiell verksamhet” gäller att kommunfullmäktige ska besluta om en maximal kreditnivå för kommunkoncernen, det vill säga för Umeå kommunföretag, kommunen själv och av kommunen direktägda företag och organisationer.

I enlighet med dessa regler utökar kommunfullmäktige även kommunens egen maximala kreditnivå med 150 miljoner kronor, till 3 650 miljoner kronor.

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum