Umeå kommun

Umeå kommun kliver in i Curiosum

Dela

Umeå kommun har beslutat att underteckna en överenskommelse med Umeå universitet om verksamheten vid Curiosum. Det är en helt ny verksamhet som omfattar det tidigare Umevatoriet och Sliperiet, samt en domteater. Tanken är att skapa en besöksverksamhet för skolklasser och allmänhet som inrymmer såväl medicin och teknik som samhällsvetenskap och humaniora.

– Det är väldigt roligt att Umeå nu får en sammanhållen verksamhet som Curiosum med möjligheter att utveckla en teknisk, pedagogisk och innehållsmässigt ledande forsknings- och innovationsmiljö där besökare i alla åldrar kan inspireras. Det är något Umeå kommun vill vara en del av. Kapaciteten att ta emot barn, ungdomar och allmänheten, men också näringslivet, blir betydligt större än de tidigare verksamheterna var för sig, vilket ger Curiosum bra förutsättningar, säger Hans Lindberg (S), ordförande i kommunstyrelsen, Umeå kommun.

Curiosum kommer att ta plats i det tidigare Sliperiet vid konstnärligt campus och innebär en integrering av Sliperiets verksamhet med Umevatoriet som flyttar från I20-området, samt en nybyggnation av en domteater. Domteatern är i sin tur en del av ett samarbete mellan fem ledande Science Centers i Sverige: Visualiseringscenter C i Norrköping, Universeum i Göteborg, Tekniska museet i Stockholm, Malmö museer och Umeå universitet. Syftet med domteatrarna är att de ska utrustas med visualiseringsteknik i utvecklingens framkant och producera omslutande vetenskapliga visualiseringar.

Verksamheten vid Curiosum kommer att ha kapacitet att ta emot barn och ungdomar på skolbesök, deras vårdnadshavare, besökare från näringslivet och andra externa besökare.

Bygget av domteatern har möjliggjorts av en donation från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. För nuvarande innovationsmiljön FABLAB har donationer tidigare utgått från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Balticgruppen, Stiftelsen Köpmannaföreningen, Tillväxtverket och Vinnova.

Verksamheten vid Curiosum kommer att bedrivas inom ramen för Umeå universitet.

Mer information
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
090-16 12 01
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum