Umeå kommun

Umeå kommun ökar användningen av trä vid byggnationer

Dela

Kommunfullmäktige har beslutat anta en strategi för ökad användning av trä i byggnationer. Syftet är enligt fullmäktige både miljömässigt och samhällsekonomiskt motiverat.

– Det här är ett bra beslut av flera skäl. Framför allt är ökad användning av trä vid byggnationer en miljöfråga, eftersom trä binder koldioxid. Ökad användning av trä är därför en viktig del i bygget av en hållbar stad. Trä är dessutom tack vare sina egenskaper ett konkurrenskraftigt byggmaterial och en ökad användning kan ge det lokala näringslivet ökade möjligheter att utveckla tekniker och konstruktioner, med mera, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

I en motion från 2018 föreslogs att anta en träbyggnadsstrategi med motiveringen att sätta fokus på en miljömässig och ekonomiskt hållbar samhällsbyggnad i Umeå. Byggnadsnämnden föreslår i sitt yttrande att kommunfullmäktige ska bifalla motionen. AB Bostaden är positiv till motionen men skriver att även om en trästomme oftast ger mindre koldioxidutsläpp än en betongstomme så finns det många parametrar som påverkar om en byggnad är bra för miljön eller inte.

Mer information
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
090-16 12 01
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum