Umeå kommun

Umeå kommun omdiplomeras till Fairtrade City

Dela

Fairtrade Sverige har åter diplomerat Umeå kommun till Fairtrade City 2019. – Diplomeringen visar att vi aktivt verkar för en rättvis handel genom offentlig upphandling, säger Nils Seye Larsen, ordförande för Umeå Fairtrade Citys styrgrupp.

Fairtrade Sverige uppmärksammar särskilt Umeå kommuns höga andel av bananer och kaffe i den offentliga upphandlingen, där kommunen idag främst köper in rättvisemärkta alternativ. De noterar även det gedigna och breda informationsarbete som genomförts.

Rättvisemärkt kakao

– Det är viktigt att kommunen ställer krav på att de produkter som upphandlas följer ILO:s 8 kärnkonventioner om rättvis handel med krav på mänskliga rättigheter i arbetslivet.  Idag upphandlar vi främst rättvisemärkta bananer och kaffe. Nästa steg är att jobba för rättvisemärkt kakao. Det arbetet ser jag fram emot, säger Nils Seye Larsen.

FN:s globala hållbarhetsmål

Umeå kommun har länge arbetat för social och ekologisk hållbar utveckling, i både en lokal och en global kontext.Diplomeringen Fairtrade City stärker Umeå kommuns arbete för en hållbar utveckling som värnar om mänskliga rättigheter och minskad klimatpåverkan. Det bidrar till att nå de globala målen i Agenda 2030.

Fakta Umeå Fairtrade City: 

Fairtrade City är en diplomering till kommuner som aktivt verkar för rättvis handel och etisk konsumtion. I februari 2019 var 69 kommuner Fairtrade City-diplomerade i Sverige. Det innebär att mer än 5 miljoner invånare i Sverige bor i en Fairtrade City-diplomerad kommun.

Diplomeringen innebär att kommunen lever upp till kriterier och krav på rättvis handel och ILO:s kärnkonventioner i offentlig upphandling. Arbetet leds av en styrgrupp som representerar hela lokalsamhället och ansvarar för att det samordnas och arrangeras informationsinsatser om rättvis handel i Umeå. Styrgruppens sammansättning har en bred samhällelig mångfald från kommunen, lokala näringslivet och civilsamhället. Läs mer på: www.umea.se/fairtradecity

För information:

Nils Seye Larsen
ordförande (MP) Umeå Fairtrade City
Umeå kommun
073-6319492
nils.larsen@umea.se

Erica Ohlsson
samordnare Umeå Fairtrade City
Umeå kommun
090-16 16 79
erica.ohlsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum