Umeå kommun

Umeå kommun skriver under klimatkontrakt

Dela

Den 11 december 2020 är en viktig dag för klimatomställningen i städer – då undertecknas de första klimatkontrakten i Europa. Umeå kommun är en av nio kommuner som undertecknar Klimatkontrakt 2030 med generaldirektörerna från fyra myndigheter under European Viable Cities Day.

Klimatkontrakt 2030 är en kraftsamling för att snabba på utvecklingen för att nå klimatneutrala städer. Kontraktet innebär att Umeå kommun ska investera i klimat- och hållbarhetsåtgärder för att öka takten i klimatomställningen och får samtidigt stöd av nationella myndigheter och det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities.

Enligt Umeå kommuns mål ska Umeå stad vara klimatneutralt år 2030 och kommunen år 2040. Kommunen kommer bland annat genom innovation och samverkan ta fram en handlingsplan för klimatomställningen.

Digital ceremoni

Klimatkontraktet undertecknas genom en digital ceremoni av kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg samt generaldirektörerna för Energimyndigheten, Tillväxtverket, Formas och Vinnova.

Tid och plats för ceremonin

Välkommen att följa ceremonin fredag den 11 december kl. 10-12.

Ceremonin sänds på Viable Cities Youtubekanal:

https://www.youtube.com/watch?v=qbyF1vGRRgk&feature=youtu.be&app=desktop

Program för ceremonin finns på VIable Cities webbsida:

https://www.viablecities.se/kalender/european-viable-cities-day-2020

Ceremonin sänds på engelska.

Kontaktperson

Johan Gammelgård
Administrativ chef och styrelseledamot i Viable Cities
090-16 23 28, 070-344 84 64
johan.gammelgard@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Detaljplan för Norra Ön på samråd4.1.2021 22:06:18 CETPressmeddelande

På Norra Ön planeras en ny stadsdel med plats för ca 2 800 nya bostäder samt verksamheter. Norra Ön planeras bli en livfull och välkomnande plats mitt i centrala Umeå. En urban, tät stadsdel med attraktiva, trygga boendemiljöer och gröna offentliga rum med strandskogar, parker och natur. De som bor på Ön ska kunna leva ett praktiskt, rörelserikt och hållbart vardagsliv. Ön med dess utbud blir också mer tillgängligt för Umeåborna. Broarna innebär att östra och västra Umeå binds samman, vilket underlättar vardagen för många på ett hållbart sätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum