Umeå kommun

Umeå kommun stöttar projekt för hållbar omställning

Dela

Umeå kommun beviljar projektet RE Start Umeå 200 000 kronor per år, åren 2022-2023. Syftet är att stärka näringslivets förmåga till omstart och omställning efter coronapandemin.

– Det här är ett projekt som syftar till att stödja små företag och samhällsentreprenörer som vill påbörja eller öka takten i sin gröna omställning. Många av dessa företag har haft det tufft under coronapandemin. Medfinansiering är ett sätt för kommunen att bidra till att utvecklingen mot en cirkulär ekonomi inte avstannar, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Cirkulär ekonomi och minskad resursanvändning är ett av många viktiga steg i omställningen efter pandemin och vid återhämtning av ekonomin. Projektet RE Start Umeå fokuserar på affärsutveckling och digitalisering och ska bidra till ett mer hållbart, innovativt och jämlikt näringsliv i Umeåregionen. Den primära målgruppen för projektet är små företag, en till nio anställda, och samhällsentreprenörer som vill påbörja eller öka takten i sin gröna omställning och leverera tjänster, produkter och processer på ett cirkulärt och hållbart sätt. Det kan exempelvis handla om återanvändning, reparation och delningstjänster.

I projektet ska minst 60 så kallade mikroföretag, med en till nio anställda, ges stöd. 20 befintliga företag ska ha ställt om sin affärsmodell och tio nya affärsprojekt med grön och/eller digital affärsmodell ska initieras.

Projektet blir också ett sätta att fortsätta det samarbete mellan Umeå kommun Näringsliv, Vakin, DIÖS Fastigheter AB och Coompanion, som under det senaste året gått under namnet RE Umeå och där aktörerna undersöker möjligheter att etablera en återbruksgalleria i MVG i centrala Umeå. Ökad återvinning och minskade avfallsmängder bidrar till genomförandet av Umeå kommuns avfallsplan samt dess miljö-och klimatmål.


Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Elmer Eriksson (M)
ersättare
kommunstyrelsen
Umeå kommun
elmer.eriksson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Välkommen till Umeå Live 400 år, 13–14 juli8.7.2022 15:45:41 CEST | Pressmeddelande

När Umeå Live 400 år tar över Skeppsbron och Rådhustorget under två dagar i juli är det en line-up med kända och efterlängtade artister. Onsdag 13 juli presenterar Umeå live 400 år Lisa Miskovsky med band samt Sahara Hotnights. Kvällen därpå, torsdag 14 juli, står Fricky, Cleo och Broder John på Skeppsbrons scen. Dagarna är därtill fyllda med aktiviteter på Rådhustorget. Hela festivalen är gratis och medier är förstås varmt välkomna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum