Umeå kommun

Umeå kommun stöttar projekt för optisk mätteknik

Dela

Kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott har beslutat att bevilja 250 000 kronor till stiftelsen Adopticum och projektet Konkurrenskraft genom optisk mätteknik, åren 2021-2023. Syftet med projektet är att ge företag i regionen möjlighet att utvärdera idéer, samt att utveckla innovativa produkter och tjänster.

– Det här är ett projekt som ger företag möjlighet att testa idéer baserade på optisk mätteknik och eliminera den första tekniska risken i olika utvecklingsprojekt. Projektet kommer att ha ett särskilt fokus på lösningar inom livsmedel/primärproduktion och på lösningar inom grön omställning, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun.

Stiftelsen Adopticum arbetar inom området optisk mätteknik och erbjuder företag kompetens inom exempelvis bildanalys, 3D-kameror och belysningssystem. De senaste åren har stiftelsen stöttat små och medelstora företag i Västerbotten och bidragit till flera nya innovativa lösningar. Några exempel är smarta kösystem, skarpa mättekniker för elitidrottare, virkesmärkning och digitala klädstorlekstjänster för e-handeln. Tekniken har breda användningsområden och kan exempelvis möjliggöra effektivare nyttjade av råvaror i industriella processer, effektivare tillvaratagande av naturresurser, minskat slitage och längre hållbarhet för varor.

EU-kommissionen har uttalat ett tydligt behov av att öka användningen av optisk mätteknik i företag för att stärka innovations- och konkurrenskraften i Europa.

I projektet kommer minst 50 företag få en ökad kunskap om optisk mätteknik, minst sju förstudieprojekt och fyra prototypprojekt ska genomföras. För deltagande företag är ambitionen att arbetet ska ge en direkt nytta och mätbara effekter, exempelvis på företagets tillväxtsiffror.

Skellefteå kommun och Region Västerbotten är medfinansiärer i projektet.

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

”Studiegård” på Dragonskolan ska stötta efter distansstudier4.5.2021 09:06:12 CEST | Pressmeddelande

Under pandemin har gymnasieeleverna tvingats ta ansvar för sina studier på ett helt annat sätt än vad som är normalt. På Dragonskolan arrangeras därför nu en ”studie-gård” för alla elever under varje dag fram till sommaren. – Vi har upprätthållit en god kvalitet på undervisningen genom hela pandemin, men det går inte att sticka under stol med att närundervisning slår all form av distansundervisning, säger Henrik Bolin, samordningsrektor på skolan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum