Umeå kommun

Umeå kommun tar bort avgift för uteserveringar

Dela

Avgiften för uteserveringar på allmän plats i Umeå tas bort helt mellan den 1 maj och 30 september. Beslutet som är fattat av kommunfullmäktige i Umeå kommun gäller även restaurangbåtarna.

– Caféer och restauranger hör till de verksamheter som har drabbats hårt av minskade intäkter under coronakrisen. Det här är ett sätt för Umeå kommun att underlätta för dessa företag så att de får möjlighet att fortsätta bedriva verksamhet trots den rådande situationen, säger Hans Lindberg (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Beslutet är alltså att sätta avgiften för uteserveringar på allmän platsmark i Umeå kommun till noll kronor från 1 maj till 30 september 2020. Beslutet gäller även restaurangbåtarna. Tidigare har ett beslut fattats om att tillåta öppning av uteserveringar från och med den 23 mars. Kommunen fortsätter att utreda möjligheter till lättnader för företag i branscher som av regeringen har pekats ut som särskilt drabbade under coronakrisen. De intäkter i form av avgifter som Umeå kommun mister med anledning av beslutet uppgår till cirka 135 000 kronor per månad.

– Ett bra beslut! Att Umeå kommun ska avstå från att ta ut avgifter för uteserveringarna den här sommaren har varit ett önskemål från flera restauranger. Detta som ett led i att underlätta den ekonomiska situationen för företagen under pågående coronapandemi. Liknande beslut har även tagits av kommunledningar i andra städer runt om i Sverige, säger Anders Ågren (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum