Umeå kommun

Umeå kommun tvingas återta besked om skolplacering till förskoleklass

Dela

De besked som skickats till vårdnadshavare om skolplacering inför förskoleklass hösten 2019 innehåller tyvärr vissa felaktigheter och Umeå kommun väljer därför att återta samtliga besked. Leverantören Optiplan tar på sig ansvaret för de felaktigheter som uppstått. Nytt besked om skolplacering kommer att skickas ut till vårdnadshavare via e-post så snart som möjligt.

Umeå kommun upptäckte dagen efter utskicket om skolplaceringsbesked att felaktigheter uppstått i beräkningsunderlaget och tog därför omedelbar kontakt med programvaruleverantören Optiplan. Ansvarig på Optiplan bekräftar att det finns felaktigheter i deras beräkningsunderlag, det som är själva grunden för besked om skolplacering till förskoleklass. De felaktigheter som uppstått bedöms omfatta en mindre andel av de ca 1400 skolplaceringar som skickats ut. Umeå kommun väljer dock att återta samtliga besked för att säkerställa att inga oklarheter finns när nya besked skickas ut. Nytt besked om skolplacering i förskoleklass kommer att skickas ut till vårdnadshavare så snart som möjligt. Umeå kommun har krävt att leverantören skyndsamt åtgärdar problemen så att nya korrekta besked kan gå ut snarast.
- Jag är väldigt upprörd! Vi beklagar verkligen det som inträffat och att vi måste återta beskeden. Vårdnadshavare ska känna sig helt säkra på att det sker en regelrätt hantering av skolplaceringar i Umeå kommun vilket vi blev garanterade av leverantören, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.

Mediakontakt:
Ann-Christine Gradin
utbildningsdirektör
Utbildningsförvaltningen
Umeå kommun
070-640 12 85


Gunnar Olofsson
skolstrateg
Utbildningsförvaltningen
Umeå kommun
070-327 84 74

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum