Umeå kommun

Umeå kommun utökar sin elitsponsring för 2020

Dela

För att minska de ekonomiska effekterna av coronapandemin för elitidrotten utökar Umeå kommun sin elitsponsring med 5 miljoner kronor under 2020. Av dessa kommer 1 miljon kronor att särskilt riktas mot elitsatsande kvinnor.

– Umeå är en av Sveriges främsta idrottsstäder. Föreningarna har dock drabbats väldigt hårt ekonomiskt av coronapandemin och för att våra elitidrottare ska kunna fortsätta genom den här perioden är det viktigt att kommunen nu går in och hjälper till även på detta område, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun.

Enligt beslutet skapar idrotten i Umeå förutsättningar för social hållbarhet och det stärker även bilden av Umeå som en attraktiv plats. Föreningarna bedriver i många fall även omfattande ungdomsverksamhet och sociala aktiviteter.

Elit-och arenaidrotterna har som en effekt av coronapandemin tappat stora delar av sina publikintäkter, sponsorintäkter, men även intäkter från olika arrangemang och aktiviteter. Staten och olika idrottsförbund har stöttat föreningarna bland annat via ersättning för permitteringar och vissa uteblivna intäkter, men det motsvarar inte det ekonomiska bortfall som elitidrotten drabbats av.

Därför avsätter nu kommunstyrelsen 5 miljoner kronor till ett tillfälligt utökat stöd där 4 miljoner kronor fördelas enligt principerna i nuvarande sponsringsplattform. 1 miljon kronor nyttjas till en särskild satsning på sponsring för jämställd idrott och fördelas per elitidrottande kvinna.

– Umeå har en stor bredd när det gäller idrott med många lag och idrottare på elitnivå. Idrotten är ett skyltfönster som gör att Umeå syns nationellt och stärker Umeå som en plats där det finns utvecklingsmöjligheter och förutsättningar till god livskvalitet. Det är något vi måste vara rädda om, vilket motiverar denna tillfälliga satsning, säger Anders Ågren (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

För att kunna komma i fråga för sponsring krävs:

  • Att föreningen bedriver sin huvudsakliga verksamhet inom Umeå Kommun inom en idrott som är ansluten till Riksidrottsförbundet.
  • Samarbete med förening som bedriver lagidrott är aktuell om föreningen har lag i den högsta nationella serien samt Hockeyallsvenskan och Superettan/Elitettan.
  • Samarbete med individuella idrottare där det ej förekommer seriespel eller motsvarande kan tecknas via förening och är endast aktuellt om idrottaren är över 18 år och kan visa meriter på topp 8 nivå på SM-nivå för seniorer.
  • Föreningen får ej vara på ekonomiskt obestånd.
  • Samarbetet kommer att innebära motprestation i form av rättigheter som motsvarar sponsrat belopp.
  • Det måste finnas en associationsrätt till föreningen eller idrottaren som Umeå kommun kan använda sig av.

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. 

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Snöovädret blir allt intensivare – stanna hemma om du kan21.1.2021 17:47:40 CETPressmeddelande

Det intensiva snöfallet med kraftig drivbildning har ökat ordentligt och gjort det mycket svårt att ta sig fram i kommunen. Ovädret kommer att bli värre längre fram i kväll och i natt. Läget är mycket ansträngt och kommunen arbetar intensivt med att hålla huvudgatorna öppna. För lokalgatorna finns risk att framkomligheten tidvis är begränsad. Kommunen uppmanar alla som inte måste ge sig ut att stanna hemma.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum