Umeå kommun

Umeå kommuns konststipendium 2022 tilldelas Therése Lundin

Dela

Kulturnämnden har beslutat att 2022 års konststipendium tilldelas Therése Lundin till mottagare av Umeå kommuns stipendium för avgångsstudent vid Konsthögskolan. Stipendiesumman är 35 000 kronor.

Motivering
Therése är en synnerligen stark och lovande ung konstnär som arbetar med föreställande måleri. Hon använder sig av vardagliga scener som ett verktyg för introspektion, för att skapa förhållningsätt till omvärlden och varandet. Målningarna förställer ofta människor, då kroppen för henne har en universell potential att förmedla känslor, rörelse och form. Hennes teman rör sig kring samhörighet, trygghet, flocktillhörighet och makt. Under sin mastersutbildning har hon på ett mycket starkt och övertygande sätt utvecklat både sina intresseområden och sitt måleri. Hennes förhållningsätt till måleriet är experimentellt med en stark känsla för färg och form.

Om stipendiet
Umeå kommuns konststipendium på 50 000 kronor delas ut till en framstående konstnär med lokal förankring. Utifrån rådande omständigheter kopplade till coronapandemin väljer kulturnämnden att 2022 utöka konststipendierna från ett till två för att på så sätt bidra till att mildra pandemins skadeverkningar. Stipendiaten utses på rekommendation av lärarkollegiet vid Konsthögskolan, Umeå universitet. Stipendiet är inte sökbart.


Kontakt
Helena Smith (S)
kulturnämndens ordförande
070-695 57 95
helena.smith@umea.se


Fredrik Elgh (C)
kulturnämndens vice ordförande
070-326 21 08
fredrik.elgh@umea.se

Nyckelord

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Barn och unga firar Kulturskolans dag!16.5.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

21 maj samlas över 300 barn och 70 medarbetare från Kulturskolan i Umeå för att visa upp den breda verksamheten. På bland annat Väven, Utopia och Hamnmagasinet står barn och unga på scen för att framföra teater, musik och cirkus. Det blir vernissage, filmvisningar och besökarna erbjuds också möjlighet att prova-på inom flera ämnen. Självklart finns även tillfällen att på plats skapa och vara kreativ!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum