Umeå kommun

Umeå kommuns stipendium till avgångselev vid konsthögskolan tilldelas Emil Carlsiö

Dela

Umeå kommuns konststipendium för nyutexaminerade går till Emil Carlsiö. Stipendiet på 20 000 kronor delas varje år ut till en elev ur konsthögskolans avgångsklass i magisterutbildningen. Stipendiaten utses på rekommendation av professorskåren vid konsthögskolan.

Motiveringen
I samråd med kollegiet vid Konsthögskolan föreslås Emil Carlsiö som mottagare av Umeå kommuns stipendium till avgångselev vid Konsthögskolan. Hans arbete rör frågor om representation, journalistik ofta i angränsning till aktuella politiska och sociala debatter, visualiserade genom platsspecifika och multimediala installationer och skulpturer. Carlsiös närmar sig samhällets värderingar kritiskt och utmanar publikens antaganden om konst i allmänhet, konstarbetet och sig själva. Dagliga nyheter, som katastrofer eller politiska skandaler, och de följande debatterna i media är bland hans främsta inspirationskällor för hans tankeväckande installationer och föremål.

Mer information

Tomas Wennström (S)
ordförande
kulturnämnden
070-326 76 27 
tomas.wennstrom@umea.se

Eva Westman Modig (M)
vice ordförande
kulturnämnden
070-562 78 60 
eva.westman.modig@umea.se

Moa Krestesen
konstintendent
Umeå kultur, Umeå kommun
070-6112267
moa.krestesen@umea.se

Lars Sahlin 
biträdande kulturchef
Umeå kultur, Umeå kommun
070-342 55 96 
lars.sahlin@umea.se

 

 

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Pojkar klättrar i studieresultat6.12.2018 14:26Pressmeddelande

Umeås elever i grundskolan har mycket goda kunskaper och jämfört med andra större städer är Umeå topp tre när det gäller faktiska studieresultat i åk 3, åk 6 och åk 9. Det visar Sveriges kommuner och landstings Öppna jämförelser för grundskolan 2018 där Umeå ingår i kommungruppen större städer. Jämfört med föregående år har pojkarna i åk 9 klart bättre resultat medan flickornas resultat i åk 9 sjunkit.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum