Umeå kommun

Umeå kraftsamlar för social hållbarhet med europeiska städer

Dela

Medverkande från städer i 10 länder har undertecknat en deklaration till EU med syfte att stimulera social hållbar utveckling i hela EU. Undertecknandet genomfördes i Umeå under konferensen 1st European Social Progress Summit.

– Det är otroligt positivt att vi som representanter för städer i Europa nu tillsammans kan ta det här initiativet för att skapa och sprida den positiva utveckling som sker i många städer och regioner i Europa. Ett pris av det här slaget skapar motivation och drivkraft att aktivt arbeta med social hållbarhet över hela EU, säger Janet Ågren (S), vice ordförande, kommunstyrelsen, Umeå kommun.

Umeå är som största stad i övre norrland, den högst rankade regionen i EU Social Progress Index just nu värdstad för konferensen 1st European Social Progress Cities Summit, där borgmästare och kommunalråd i ledande europeiska städer inom Social Progress träffas. Syftet med mötet är att initiera ett nätverk av städer för att dela erfarenheter och sprida kunskap om social hållbarhet, samtatt stärka den sociala pelaren i ett framtida sammanhållet EU..

Mötet utgör en start för arbete med städer som drivande för utvecklingsfrågor i relation till social hållbarhet och etablerar ett nätverk bland europeiska städer med liknande ambitioner och drivkrafter.

Janet Ågren berättar att Umeå är ett av de bästa europeiska exemplen på att öppenhet, tillit och tillgänglighet, är starka motorer för innovationer och utveckling.

– Många städer i Europa blickar mot Umeå när de funderar på hur de ska ta nästa steg i sin utveckling. En parameter som väcker intresse i andra delar av Europa är exempelvis att Umeå är den stadskommun i Sverige som kvinnor helst rekommenderar andra att flytta till. Det är självklart väldigt positivt. Samtidigt med den tillväxttakt Umeå har måste vi vara ödmjuka inför alla de utmaningar vi står inför, säger Janet Ågren (S), vice ordförande, kommunstyrelsen, Umeå kommun.

Fakta Social Progress Index

Social Progress Index kompletterar BNP-måttet som mått på utveckling och befolkningens välmående. Genom att både granska regional BNP-utveckling och Social Progress Index för alla EU-länder så finns det städer/regioner i alla 27/28 medlemsstater som sticker ut vad gäller att utveckla sociala fördelar för sina medborgare.

Nyckelord

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

 

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum