Umeå kommun

Umeå leder jämställd stadsutveckling

Dela

Umeå ska leda ett ”Action Planning Network” inom URBACT, ett EU-program för hållbar stadsutveckling. Nätverket pågår under två och ett halvt år och ska fokusera på jämställdhet.

Projektet handlar om att utveckla och sprida metoder för att koppla jämställdhet till hållbar stadsutveckling. Utgångspunkten är hur könade maktrelationer som skapar ojämställdhet tar sig uttryck i olika städer som deltar i nätverket.

Totalt 62 nätverk med 525 parter från 29 länder sökte, Umeås nätverk var ett av 23 som godkändes. Nätverket ska arbeta utifrån metoden ”det könade landskapet” som framgångsrikt har använts i Umeå under lång tid.

– Jämställdhet har under lång tid varit en del av Umeås arbete med hållbar stadsutveckling och det är självklart både hedrande och roligt att vi nu får möjlighet att leda ett arbete i Europa för att visa andra städer hur vi har gjort och varför det är viktigt, säger Janet Ågren (S), ordförande, kommunstyrelsens planeringsutskott.

– Det är första gången någonsin en svensk stad leder ett nätverk av det här slaget och det är också första gången URBACT har ett nätverk med temat jämställdhet. Det innebär att Umeå är med och sätter agendan på EU-nivå för hur vi jobbar med jämställdhetsfrågor, säger Linda Gustafsson, jämställdhetsstrateg, Umeå kommun.

Städerna som ingår i nätverket är Frankfurt (Tyskland), Barcelona (Spanien), Trikala (Grekland), La Rochelle (Frankrike), Panevezys (Litauen) och Celje (Slovenien).

Mer information:

Janet Ågren (S)
2:e vice ordförande
kommunstyrelsen
090-16 13 36
070-610 47 85
janet.agren@umea.se

Anders Ågren (M)
1:e vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
090-16 23 17
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Linda Gustafsson
jämställdhetsstrateg
Umeå kommun
090-16 12 32
070-611 10 44
linda.gustafsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Räkna med halka och snö även i år17.10.2019 09:39:51 CESTPressmeddelande

Kommunen är redo med personal, maskiner och utrustning för att sköta snöröjning och sandning i vinter så bra som möjligt utifrån de resurser vi har. Vi är många som måste hjälpas åt för att vägarna ska vara framkomliga och trafiken säker; kommunen, fastighetsägare och trafikanter. Du som är trafikant kan också bidra, till exempel genom att byta till vinterdäck på både cyklar och bilar och utrusta dig med bra skor, gärna med broddar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum