Umeå kommun

Umeå nominerad till Sveriges digitaliseringskommun

Dela

Umeå kommun är tillsammans med nio andra kommuner nominerad till utmärkelsen Sveriges digitaliseringskommun som delas ut på Kvalitetsmässan i Göteborg 12 november.

Umeå kommun tar ett samlat grepp om digitaliseringen för att på bästa sätt använda nya möjligheter och skapa nya effektiva digitala arbetssätt. Att digitalisera är nödvändigt för att klara grunduppdraget, att leverera bästa möjliga välfärd, service och tjänster till Umeåbor, företag och besökare.

Bra att jämföra med andra

–  Att vinna utmärkelsen skulle för oss innebära att vi får en bekräftelse på att vi har gjort rätt val och att vi får ny energi att ta nästa steg i vår digitala transformation, säger Lars Sandström, IT-strateg, Umeå kommun.

– Det är ett bra tillfälle att jämföra oss med andra kommuner för att nå ut med vad kommunen vill med sin digitalisering, lägger Lars Sandström till.

Nu ska kommunen svara på ett nytt batteri av frågor och genomföra ett digitalt mognadstest. En ny gallring sker i maj, då tas 3–5 av de starkaste kandidaterna ut till slutomgången. 12 november utses vinnaren på Kvalitetsmässans invigningsgala på Göteborgsoperan.

Se möjligheter med digitalisering

En eventuell vinst kan medföra att hela kommunen ser möjligheter med digitalisering, dels för att effektivisera, men också för att bli en ännu mer attraktiv kommun som ger medborgare och företag bra service.

– Kommunfullmäktige har tagit ut riktningen och det allra viktigaste är att chefer och ledare tar sitt ansvar och bidrar med ett digitalt ledarskap, att de leder förändringsarbetet så att kommunens medborgare får maximal utdelning av kommunens investeringar. Det är en grundpelare i vår digitala transformation.

Umeå utsedd tidigare

Utmärkelsen Sveriges digitaliseringskommun går till den kommun som har lyckats bäst att använda digitaliseringens möjligheter för att utveckla kommunen. Det är tionde gången priset delas ut. Tidigare vinnare: Kalix 2001, Nacka 2003, Malmö 2005, Umeå 2007, Falkenberg 2009, Upplands Väsby 2011, Karlstad 2013, Helsingborg 2015 och Stockholm 2017.

Bakom nomineringarna står Sveriges Kommuner och Landsting, DIGG – Myndigheten för digital förvaltning, Infrastrukturdepartementet, Vinnova, IT- och telekomföretagen, PwC, Telia och Kvalitetsmässan.

Mer information:

Läs mer om utmärkelsen och Kvalitetsmässan på www.kvalitetsmassan.se.

Lars Sandström
IT-strateg
Umeå kommun
090-16 32 29
070-631 57 60
lars.sandstrom@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Godkänd detaljplan för Älgoxen öst på stan19.2.2020 16:37:22 CETPressmeddelande

I kvarteret Älgoxen, vid korsningen Nygatan/Järnvägsgatan öst på stan, planeras det för fler bostäder. Detaljplanen har tidigare godkänts av byggnadsnämnden men återremitterades av kommunstyrelsens planeringsutskott som ville att ytterligare hänsyn skulle tas till Länsstyrelsens yttranden. Planen som nu justerats och godkänts igen innebär cirka 30–35 lägenheter i två flerfamiljshus med fyra våningar. Planförslaget förs vidare till kommunfullmäktige för antagande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum