Umeå kommun

Umeå och Vasa – en region i kraftig tillväxt

Dela

I sommar inleds trafiken med den toppmoderna passagerar- och godsfärja som Wasaline kommer att trafikera mellan Umeå och Vasa. Med fartyget skapas förutsättningar för kraftigt utökad godstrafik, arbetspendling och kulturutbyte på båda sidor av Norra Kvarken. Varmt välkommen till ett digitalt seminarium om nya möjligheter i norra Sverige!

Tisdag 22 juni kl. 11-12 bjuder Umeå kommun in till ett digitalt seminarium för att samtala om utvecklingen i tillväxtregionerna Umeå och Vasa. Några ämnen som diskuteras är:

 • Umeå och Vasa är centrum för nya och växande företag inom hållbara näringar. Hur stärker vi utvecklingen i de båda tillväxtmotorerna ytterligare?

 • Umeå och Vasa har unika geografiska lägen mitt i skärningspunkten mellan nord-sydliga och öst-västliga transportrutter. Vad innebär den nya färjan för logistikflödet i ett större perspektiv – från hamnarna i Norge till Finland, Östeuropa och vidare till Asien?

 • Umeå befinner sig mitt i ett utvecklingsstråk som sträcker sig från Norge genom Sverige till Finland. Umeå är dessutom Sveriges största stad norr om Uppsala och tillväxtmotor för hela norra Sverige. Vilka positiva effekter har bättre förbindelser och närmare samverkan över nationsgränserna, från öster till väster, exempelvis när det gäller det energi- och batteribälte som just nu tar form.

Medverkar i samtalet gör:

 • Riita Björkenheim, utvecklingschef Vasek
 • Catarina Fant, Head of Marketing Wasaline
 • Helene Hellmark Knutsson, Landshövding Västerbotten
 • Malin Johansson, enhetschef RISE
 • Arne Langset, daglig leder/sekretariatsleder, Indre Helgeland Regionråd
 • Hans Lindberg, kommunalråd, Umeå kommun
 • Helena Sundblad Schäfer, programansvarig på EU-kommissionens generaldirektorat för regional utveckling och sammanhållning
 • Kenneth Widell, Sr Project Manager Smart Technology Hub, Wärtsilä
 • Martin Ärlestig, EVP Plant Manager Komatsu

Samtalsledare är Peter Juneblad, näringslivschef och Anna Olofsson, marknadschef Umeå kommun.

Välkommen att följa oss på pulsenpa.coeo.events/ Seminariet går även att se i efterhand.

Mer information:
Anna Olofsson
marknadschef
Umeå kommun
070-652 06 56
anna.olofsson@umea.se

www.umea.se/investera

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Parterna överens om slutreglering för Lundabron13.7.2021 15:09:18 CEST | Pressmeddelande

Umeå kommun och bygg- och anläggningsföretaget Veidekke har kommit överens om kostnaderna för bygget av Lundabron. Uppgörelsen fastställdes av Tekniska nämnden vid ett extra sammanträde i dag. – Bron är uppskattad och mycket välanvänd av Umeåborna. Samtidigt blev den betydligt dyrare än planerat, vilket verkligen bekymrat oss. Det här måste vi självklart dra lärdomar av, säger Lena Karlsson Engman, ordförande för Tekniska nämnden, Umeå kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum