Umeå kommun

Umeå planerar för 400-årsfirande

Dela

År 2022 är det 400 år sedan Umeå fick sina stadsprivilegier av Gustaf II Adolf. Vid dagens kommunfullmäktige i Umeå kommun, fastställdes planeringen av firandet.

– Att få fira den fantastiska stad vi bor i är något vi verkligen ser fram emot. Vi hoppas att det ska bli ett avstamp mot framtiden, samt att det ska förstärka profilen av Umeå som en ledande kultur- och idrottsstad i Sverige. Eftersom det här ska vara ett firande för hela staden är det viktigt att alla medborgare, förenings- och näringslivet, känner sig delaktiga och engageras, säger Hans Lindberg (S), kommunalråd, Umeå kommun.

Tilldelandet av stadsprivilegier är en händelse som Umeå delar med många andra städer runt om i Sverige. Åren 2020-2022 fyller även Luleå, Piteå, Umeå, Sundsvall, Norrtälje, Borås och Göteborg 400 år.

Enligt beslutet i kommunfullmäktige ska 400-årsfirandet med olika arrangemang sätta Umeå på kartan med positiva effekter för besöksnäringen. Samverkan och delaktighet blir viktiga nyckelord då firandet ska ses som ett samverkansprojekt mellan olika aktörer. Jubileumsåret ska också lägga ett fokus på stadens historia.

– Ett 400-årsjubileum ska naturligtvis tas tillvara för att fira staden, dess historia och utveckling. Vi ska blicka framåt, men vi ska lika självklart blicka bakåt och hylla alla dem som gått före och gjort Umeå till den fantastiska kommun som den idag är. Ett 400-årsjubileum ska på ett bra sätt spegla den historia som Umeå genomgått under denna tidsperiod, säger kommunalrådet Anders Ågren (M).

Projektet finansieras med totalt 4 miljoner kronor som fördelas under projekttiden 2021-2022.

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Snöovädret blir allt intensivare – stanna hemma om du kan21.1.2021 17:47:40 CETPressmeddelande

Det intensiva snöfallet med kraftig drivbildning har ökat ordentligt och gjort det mycket svårt att ta sig fram i kommunen. Ovädret kommer att bli värre längre fram i kväll och i natt. Läget är mycket ansträngt och kommunen arbetar intensivt med att hålla huvudgatorna öppna. För lokalgatorna finns risk att framkomligheten tidvis är begränsad. Kommunen uppmanar alla som inte måste ge sig ut att stanna hemma.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum