Umeå kommun

Umeå rankas tvåa i arbetet med hållbara transporter

Dela

I årets SHIFT – en kommunranking av Trivector kring hur Sveriges kommuner arbetar för hållbara transporter – placerar sig Umeå på andraplats. Särskilt pekas Umeå ut att ligga i toppskiktet som bästa cykelkommun tillsammans med ett fåtal andra kommuner. Dessutom får Umeå bonuspoäng för den nyligen genomförda stadsdelsdialogen.

Andraplats-placeringen innebär att Umeå stadigt klättrat i kommunrankingen. En placering sedan 2019 års ranking och två placeringar sedan 2018.

I rankingen pekas Umeå ut som en av de bästa cykelkommunerna. Bedömningen grundar sig på att kommunerna skapar bättre förutsättningar att cykla med hjälp av sin cykelinfrastruktur, t.ex. låghastighetsgator och cykelöverfarter.

Bonuspoäng delas varje år ut till en eller flera kommuner för åtgärder som ligger i framkant när det gäller att skapa ett transportsystem för hållbar utveckling och som kan inspirera andra. År 2020 är Umeås bidrag Stadsdelsdialogen utvald som ett av fyra goda exempel.

– Vi är glada och stolta över att Umeå rankas som en av de två bästa kommunerna i landet när det kommer till att arbeta med hållbara transporter. Det betyder att vårt långsiktiga arbete får ett kvitto på att vi ligger i framkant. Att vi dessutom fick chansen att berätta mer om stadsdelsidalogen när vinnaren av kommunrankingen presenterades är extra roligt, säger Janet Ågren, kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens planeringsutskott.

Trivector skriver i sitt beslut om att dela ut bonuspoäng:

Umeå får bonus för Stadsdelsdialogen. En stor del av nybyggandet i Umeå sker genom komplettering i befintliga strukturer, vilket ger vinster för service, kollektivtrafik och korta avstånd för hållbara transporter. Dessutom erbjuder det unika möjligheter att bidra till saknade kvaliteter. Umeå gjorde under året en omfattande dialog digitalt och med lådcykel till alla sina stadsdelar för att prata om denna potential – vad önskar invånarna att Umeå kommun passar på att göra när det väl händer? Kommunen träffade 700 Umebor personligen och ytterligare 1400 digitalt. Utöver huvudsyftet blev det även en snabbfil för konkreta åtgärder, felanmälningar och liknande för att fånga upp dessa inspel direkt. Umeå kan varmt rekommendera upplägget för andra kommuner som vill ha ett stort beslutsunderlag och omfattande lokal förankring.”

Om rankingen
SHIFT – rankning av hållbara transporter i svenska städer, baseras dels på en enkät till kommunerna, dels på insamling av data från STRADA (databas över olyckor), nationella resvaneundersökningen, Statistiska Centralbyrån och Miljöfordonsdiagnos. Frågorna och indikatorerna som mäts är indelade i fem områden. Kommunrankningen SHIFT2020 innehåller samma poänggrundande frågor som förra året. Däremot har alternativen förändrats och skärpts för frågan om planering av ny bebyggelse. Viktning görs, på samma sätt som föregående år. Mer detaljer om rankingen och resultatet på: www.trivector.se

Nyckelord

Kontakter

Janet Ågren
kommunalråd och ordförande
kommunstyrelsens planeringsutskott
070-610 47 85
janet.agren@umea.se

Emil Sandström
samhällsplanerare
samhällsbyggnadsförvaltningen
070-850 48 79
emil.sandstrom@umea.se

Bilder

Dokument

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är norra Sveriges största arbetsgivare. Våra verksamheter präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service.

Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 129 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum