Umeå kommunUmeå kommun

Umeå startar 400-årsfirandet digitalt

Dela

Nästa år är det 400 år sedan Umeå fick stadsprivilegier. Under hela 2022 kommer jubileet att uppmärksammas med en rad aktiviteter och arrangemang. Först ut är startskottet för jubileumsåret, som sker i digital form på nyårsafton 14.00.

Ett scenprogram för alla Umeåbor var planerat på Rådhustorget som startskott för Umeås 400-årsfirande. Nu ökar smittspridningen i Västerbotten och därför ställer Umeå400 om och håller evenemanget digitalt. På www.umea400.se/startskottet kan du ta del av programmet var du än är.

− Vi ställer om och inleder firandet med ett anpassat program istället. Det blir nästan samma härliga program för hela familjen, men i ett nytt format. Sedan fortsätter firandet hela året för Umeåborna och det finns mycket att se fram emot, säger Dan Vähä, projektledare.

Programmet sänds på nyårsafton från klockan 14.00 på www.umea.se/startskottet.
Varmt välkommen att vara med och inleda firandet!

Förutom kulturinslag kommer även 400-årsfirandets första framtidshälsningar att visas upp. Under 2022 kommer alla Umeåbor, gamla, unga, utflyttade och återvändande, att kunna dela med sig av en framtidshälsning. Den kan handla om allt från en historisk händelse till en betraktelse eller en önskan för framtiden. Hälsningarna presenteras löpande under året på Umeå 400-webben och förhoppningen är att många tar tillfället i akt att vara med.

Kyrkklockorna ringer in jubileumsåret vid midnatt, och det nya året firas också in med ett nyårsfyrverkeri. Fyrverkeriet sker i höjd med Öns norra udde och kommer att gå högt upp i luften, för att kunna ses av så många som möjligt.

Kontakter

Dan Vähä
projektledare
070-665 45 60
dan.vaha@umea.se

Fredrik Lindegren
kulturdirektör
070-603 25 19
fredrik.lindegren@umea.se

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum