Umeå kommun

Umeå tredje bästa cykelstad

Dela

Umeå kommuns arbetet för att skapa bättre förutsättningar för våra cyklister uppmärksammas nationellt. Umeå är nu utsedd till tredje bästa cykelstad i Cykelfrämjandes kommunvelometer.

Ett ökat cyklande är en viktigt del i Umeå kommuns arbete för att fler ska resa mer hållbart. Umeå står sig väl i konkurrensen med övriga kommuner och visar att långsiktigt arbete med cykelfrågor lönar sig.För femte gången deltar Umeå kommun i Cykelfrämjandets kommunvelometer. I år blev Umeå trea tillsammans med Malmö. Vann gjorde Uppsala. Linköping kom på andra plats. Omdömet om Umeå är:

Umeå sticker särskilt ut i jämförelsen med andra kommuner för resurserna kommunen satsar på cykling, vilket speglas i deras poäng i delområdena infrastrukturinvesteringar och informations-och marknadsföringsinvesteringar. Umeå får 76,5 poäng av 90 möjliga.

- Det är glädjande att Umeå utmärker sig och står sig väl i konkurrensen med andra kommuner, säger Lena Karlsson Engman, ordförande i tekniska nämnden.

Kommunvelometer är en objektiv granskning och jämför kommuners arbete med cykelfrågor, både på kort- och långsiktigt. I år deltog 40 kommuner. Tidigare år har Umeå deltagit, 2012 (11:e plats), 2013 och 2014 (sjätteplats båda åren) samt 2018 då Umeå också placerade sig på en tredje plats.

- Att Umeå får så gott betyg när det gäller cykling och cykelplanering är ett ”kvitto” på att kommunens långsiktiga och strategiska arbete med cykelfrågor ger resultat, säger Katarina Gref, trafikplanerare, Umeå kommun.

Kontakt

Lena Karlsson Engman (S)
tekniska nämndens ordförande
090- 16 13 29, 070-296 12 32
lena.karlsson-engman@umea.se

Katarina Gref
trafikplanerare
Umeå kommun
090-16 14 54
katarina.gref@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Janet Ågren, kommunalråd och ordförande i Kommunstyrelsens planeringsutskott och Lena Karlsson Engman, Tekniska nämndens ordförande är glada över den fina utmärkelsen och att Umeå är bland de tre bästa i Sverige. Foto Umeå kommun.
Janet Ågren, kommunalråd och ordförande i Kommunstyrelsens planeringsutskott och Lena Karlsson Engman, Tekniska nämndens ordförande är glada över den fina utmärkelsen och att Umeå är bland de tre bästa i Sverige. Foto Umeå kommun.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum