Umeå kommun

Umeå undertecknar deklaration för cirkulär ekonomi

Dela

Umeå kommun undertecknar den europeiska deklarationen för cirkulära städer, European Circular Cities Declaration. Genom undertecknandet förbinder sig kommunen bland annat att fastställa tydliga mål och strategier för att skapa en gemensam riktning för cirkulär ekonomi i Europa.

– Det här är en deklaration som ligger i linje med Umeås strategiska plan och som både betonar innovativa samarbeten och att Umeå ska vara en föregångare inom området cirkulär ekonomi. Det här är ett sätt för Umeå att stärka sin position i Europa inom cirkulär ekonomi, men även för att stärka nätverk och kontakter på området, säger Janet Ågren (S), ordförande i kommunstyrelsens planeringsutskott.

European Circular Cities Declaration har tagits fram av ICLEI (Local Government for Sustainability), Europeiska Investeringsbanken, Euro Cities och Ellen MaCarthur Foundation. Tillsammans vill de öka på omställningstakten till en cirkulär ekonomi i Europa. Undertecknande städer och regioner agerar ambassadörer för att främja en cirkulär ekonomi och ett resurseffektivt, koldioxidsnålt och socialt ansvarsfullt samhälle.

Genom att skriva under deklarationen förbinder sig Umeå kommun bland annat att fastställa tydliga mål och strategier för cirkulär ekonomi i syfte att skapa en gemensam riktning för den cirkulära omställningen, öka medvetenheten om cirkulär praxis inom den egna administrationen, hos kommunens medborgare och företag, med mera.

Deklarationen är frivillig och icke-bindande, och innebär ingen medfinansiering.

Lansering av deklaration är planerad till den 1 oktober på årsmötet för ICLEI: European Conference on Sustainable Cities and Towns i Mannheim, Tyskland.

Mer information:

Janet Ågren (S)
ordförande i kommunstyrelsens
planeringsutskott
Umeå kommun
070-610 47 85
janet.agren@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum