Umeå kommun

Umeå utvald som en del av Unescos biosfärområde

Dela

FN-organet Unesco har vid ett sammanträde i Paris beslutat utnämna Vindelälven-Juhttátahkka till biosfärområde. Umeå är nu tillsammans med övriga kommuner och aktörer längs älvdalarna utvalda och stolta medlemmar av den internationella skaran biosfärområden. Lördag 17 augusti 2019 invigs biosfärområdet.

Under flera år har Umeå kommun tillsammans med många olika aktörer arbetat för att forma ett biosfärområde. Här har kommuner, samebyar, jord-och skogsnäring, byautvecklingsgrupper, turismföretagare, andra organisationer och myndigheter gemensamt arbetat för att skapa ett modellområde där intressenter vågar testa nya hållbara lösningar och en arena för möten om komplexa frågor. I det geografiska området ingår Vindelälven, nedre Umeälven och älvdalarna.

Från lokalt till internationellt

– Jag är glad att Umeå nu är en del av den exklusiva skaran av internationella biosfärområden. För Umeå kommun går arbetet inom biosfärområdet hand i hand med kommunens övergripande mål om hållbar tillväxt och det är ett paraply för alla utvecklingsinitiativ som finns i och runt Umeälvslandskapet. Det rör sig om utveckling av besöksmål och friluftsliv, men även om minoritetsarbete, föreningsliv och nätverk från det lokala till det internationella, säger Hans Lindberg (S), ordförande, kommunstyrelsen.

Ett biosfärområde kan ha många funktioner: Här kan olika aktörer sammanföras och samverka, här kan nya samarbeten, lärande och ökad medvetenhet formas och här kan ett bredare perspektiv på hållbar utveckling likt Agenda 2030 komma fram. En viktig poäng med biosfärområdet är att arbetet alltid är neutralt och ska verka inspirerande.

Inledning på ett långsiktigt arbete

Lördag 17 augusti 2019 invigs biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka officiellt på Kvarnområdet i Vindeln, men också i Umeå och andra orter längs älvdalen. Men det här är bara början på arbetet, nu gäller det att så många som möjligt engagerar sig i det fortsatta arbetet.

– På invigningsdagen kommer en mängd aktiviteter att genomföras runt om i biosfärområdet. I Umeå är alla välkomna att delta i de många aktiviteter som arrangeras runt om i kommunen – särskilt Väven kommer under dagen att fyllas med musik, fotoutställningar, seminarier, performance med samisk koppling och barnaktiviteter, säger Anders Ågren (M), vice ordförande, kommunstyrelsen.

Mer information:

Läs mer i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkkas officiella pressmeddelande, www.vindelalvenjuhtatdahka.se.

Läs mer om Umeås del av biosfärområdet på www.greenumea.se/biosfar.

Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
090-16 12 01
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
090-16 23 17
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Jennie Bergvall Lindström
utvecklingsstrateg
landsbygdsfrågor
Umeå kommun
090-16 12 45
070-995 71 62
jennie.lindstrom@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Räkna med halka och snö även i år17.10.2019 09:39:51 CESTPressmeddelande

Kommunen är redo med personal, maskiner och utrustning för att sköta snöröjning och sandning i vinter så bra som möjligt utifrån de resurser vi har. Vi är många som måste hjälpas åt för att vägarna ska vara framkomliga och trafiken säker; kommunen, fastighetsägare och trafikanter. Du som är trafikant kan också bidra, till exempel genom att byta till vinterdäck på både cyklar och bilar och utrusta dig med bra skor, gärna med broddar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum