Umeå kommun

Umeåbornas klimatlöften ska få fart på omställningen

Dela

Umeå kommun vill få fler att engagera sig i klimatomställningen. I kampanjen Earth Hour kan Umeåborna ge löften om att minska sitt klimatavtryck.

Sista lördagen i mars deltar Umeå i den världsomspännande kampanjen Earth Hour. Då släcks många lampor i en timme runt om i världen som en signal till världens ledare att agera. Umeå kommun är med i satsningen för att uppmärksamma klimatfrågan sedan många år tillbaka, men i år blir det lite annorlunda i Umeå.

–Vanligtvis brukar vi släcka kring stadshuset och uppmuntra andra att göra detsamma, men det senaste året har varit dystert på många sätt, så vi tycker att man kan skippa att släcka lamporna under Earth Hour och i stället visa sitt engagemang genom att lämna ett klimatlöfte. Att släcka lamporna är en viktig symbolhandling, men det krävs mer för att få fart på klimatomställningen – och alla behövs, säger energi- och klimatrådgivaren Erik Eklund på Umeå kommun.

Ge ett klimatlöfte!

I år kan Umeåborna ge löften knutna till de större klimatutmaningarna i Umeå. Det är vardagliga resor med bil, vad vi äter, hur vi bor och våra långväga resor. Utmaningarna är också kopplade till omställningsmål som har identifierats i kommunens digitala verktyg, som används för att visualisera och följa upp klimatomställningen och är utvecklat av företaget Climate View.

Klimatneutralt Umeå 

–Vår förhoppning är att många Umeåbor på det här sättet kan bli delaktiga i det omfattande arbete som har påbörjats för att nå våra högt ställda mål om att Umeå tätort ska bli klimatneutral till 2030 och hela kommunen till 2040. Det är viktigt att vi visar andra i vår omgivning att vi är beredda att göra förändringar för att minska klimatavtrycket. På så sätt kan alla vara med och skapa nya klimatneutrala normer för vår livsstil, säger Annika Myrén, projektledare Klimatneutrala Umeå 2030.

Kampanjen pågår under sista veckan i mars men det kommer att vara möjligt att lämna klimatlöften även framöver och kommer på sikt att bli en viktig del av Umeås färdplan mot ett klimatneutralitet.

Fakta om Earth Hour

Internationell kampanj från WWF. Alla uppmanas att släcka lampan 20.30-21.30 för att uppmärksamma klimatfrågan. Umeå kommun deltar och uppmuntrar Umeåborna att även lämna ett så kallat klimatlöfte på www.umea.se/earthhour

Fakta om Climate View

Ett digitalt verktyg för visualisering och uppföljning av klimatutsläpp och klimatomställning. Läs mer om Climate View: https://www.umea.se/byggaboochmiljo/samhallsutvecklingochhallbarhet/klimatmiljoochhallbarhet/digitaltverktygforklimatomstallning.4.75060b33175f2f3ac3a3659.html

För mer information:

Erik Eklund
Energi-och klimatrådgivare 
Umeå kommun 
070-237 53 63
erik.eklund@umea.se 

Annika Myrén
Projektledare 
Klimatneutrala Umeå 2030
070-388 46 66
annika.myren@umea.se 


Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Rese- och kulturstipendium till Yuliya Antonova, Nathalie Lidqvist, Emelie Boman och Anna Brodin22.4.2021 09:05:08 CEST | Pressmeddelande

Varje år delar kulturnämnden ut rese- och kulturstipendier inom bildkonst, teater, dans, film, foto, musik och litteratur. Vanligtvis delas två stipendier ut, men för 2021 beslutade kulturnämnden att utöka till fyra stipendiater. Enskilda kulturarbetare och utövare har drabbats särskilt hårt av pandemin, då möjligheterna att verka inom deras respektive fält har begränsats och försvårats. Därför omfördelas 30 000 kronor ur budgeten för utvecklingsstöd för kulturverksamhet till ytterligare två rese- och kulturstipendier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum